6. února 2020

Ptačinec žabinec – zimní divoká zelenina nejen na omeletu

S touto rostlinou jste se už určitě setkali. Ptačinec žabinec (Stellaria media) – neboli ptačinec prostřední či žabinec obecný – je opravdu hojný. Mladá nať je známá jako chutná divoká zelenina, která je k dispozici téměř celoročně. Žabinec je totiž velmi odolný zimě a kvete skoro po celý rok. Je vhodný především jako salátová zelenina, ale můžeme ho přidávat do polévek, pomazánek nebo z něj udělat pesto. Využijem ho také podobně jako listový špenát na těstoviny, do omelet či populárních smoothie. My jsme z ptačince připravili omeletu se salátem.


Jak žabinec poznáme?
Ptačinec žabinec je jednoletá rostlina s křehkou poléhavou lodyhou živě zelené barvy. Má drobnější vejčité lístky, které jsou na konci zašpičatělé. Na lodyze vyrůstají vstřícně (naproti sobě). Horní listy jsou přisedlé, dolní s delším řapíkem. Drobné květy vyrůstají na stopkách. Bělavá koruna květu bývá kratší než zelený kalich a někdy může dokonce chybět.


Kde roste? 
Žabinec je běžným plevelem na polích a v zahradách, najdeme ho i v parcích, sadech, rozvolněných trávnících i dalších plochách silně ovlivněných člověkem (okrajích cest, rumištích, úhorech, kompostech apod.). Setkáme se s ním na celém našem území. 

Čím nám prospívá?
Žabinec je nejhodnotnější v čerstvém stavu. Obsahuje vitamín C a E, minerální látky – draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo a křemík (ten je důležitý pro dobrý růst vlasů a nehtů).
Rostlina má mírně močopudné účinky. Používá se do čistících kůr, které zlepšují také stav kožních onemocnění včetně lupenky. Blahodárně působí na trávení i onemocnění dýchacích cest. Uvolňuje hleny a podporuje vykašlávání. V lidovém léčitelství se uplatňuje především čerstvá bylina. Vnitřně ve formě šťávy z pomleté natě, zevně jako kašovité obklady na revmatizmus a kožní problémy.
U ptačince žabince nebyly zjištěny žádné nežádoucí účinky ani kontraindikace. 

Ptačincová omeleta
Přinášíme typ, jak využít žabinec v kuchyni a tím obohatit jídelníček o zdravou a hodnotnou potravinu. Omeletu můžeme servírovat jako vydatnou snídani, večeři či lehký oběd.

Co budeme na omeletu potřebovat?
hrst pokrájené nati ptačince
2 vejce
2 lžíce nastrouhaného parmazánu (případně jiného tvrdého sýra)
1 menší cibule
sůl, pepř 


Jak na to?
Rozšleháme vajíčka, osolíme, opepříme, přidáme nastrouhaný sýr a ptačinec. Dobře promícháme, vylijeme na rozpálenou pánev s trochou tuku a na mírném ohni připravíme klasickou omeletu. Tu můžeme na talíři dozdobit pokrájenou cibulkou a kousky ptačince.
Omeletu podáváme s chlebem nebo bramborami. My doporučujeme jako přílohu rychlý ptačincový salát.


Ptačincový salát
Nať ptačince natrháme, zakápneme olivovým olejem a balsamikovým octem. Můžeme přidat pokrájená sušená rajčata a květy hluchavky nachové. Tento druh hluchavky najdeme kvést i v zimě. Čerstvé květy pokrm nejen zkrášlí, ale také dodají cenné flavonoidy. Tyto látky s výraznými antioxidačními účinky jsou nepostradatelné v prevenci proti nemocem, podporují tvorbu kolagenu a chrání pružnost cév.
 
Hluchavka nachová (Lamium purpureum) je běžným plevelem zahrad a polí, roste i v trávnících a na rumištích. Kvetoucí ji můžeme nelézt i v zimě.

Zdroje:
Jiří Janča, Josef A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin 4
Helena Vlašínová a kol.: Abeceda přírodní zahrady https://www.veronica.cz/abeceda-prirodni-zahrady

Ilustrace:
Elinor Frances Vallentin, Enid Mary Cotton (1921): Illustrations of the flowering plants and ferns of the Falkland Islands. https://archive.org/details/illustrationsoff00mrse/page/n63?x=9&y=26

Žádné komentáře:

Okomentovat