5. května 2023

Přednáška o světle a zdraví nám toho mnoho osvětlila

Naše druhé setkání s panem Petrem Hábou z Vizovic bylo opět velmi inspirativní a nabyté informacemi.
Dozvěděli jsme se, že světlo a barvy mají obrovský vliv na přírodu a živé bytosti.

Bohužel v našem přetechnizovaném světě se často dostáváme mimo přirozený rytmus světla a tmy, příliš mnoho času trávíme v uzavřených prostorách a na umělém světle. Přes den nám chybí sluneční svit, pobyt v přírodě, v noci zase dostatečná tma. Všechny tyto aspekty mohou výrazně ovlivnit naše fyzické i psychické zdraví.
Slunce je skutečným dárcem života. Pokud se mu vystavujeme přirozeně a pravidelně po celý rok, a nejdeme do extrémů, nemusíme se slunečního záření obávat.
Informací jsme získali velké množství. Řada z nich byla málo obecně známá, zajímavá, překvapující.
Vybrali jsme z nich alespoň několik praktických rad.

Jaké jsou tedy hlavní zásady, které pan Hába doporučuje?

Buďte alespoň hodinu denně na slunci, především v létě. Poměr zdraví a nemoci se přibližně rovná poměru času stráveného v přírodě a v uzavřených  místnostech.

Při práci na PC si u něj rozsviťte klasickou červenou žárovku, v noci vypněte veškerou techniku i wifi a zatáhněte žaluzie. Nechoďte spát po desáté!

Pokud vidíte své ruce před obličejem, když jdete v noci spát, je to příliš velké množství světla.
Ph D. G. Brainard, Light research. T. Jefferson University, Philadelphia

2 komentáře:

  1. Bylo velmi obohacující a inspirativní zjistit, jak může světlo ovlivnit naše zdraví. Přednáška skutečně osvětlila mnoho aspektů, o kterých jsem dříve nepřemýšlela. Mně pomáhá Krupa Kratom, a to zejména v obdobích, kdy se potýkám s úzkostí nebo únavou. Tento přírodní doplněk stravy mi skvěle pomáhá a dodává potřebnou energii, abych zvládla všechny pracovní úkoly každý den.

    OdpovědětVymazat
  2. To jsou užitečné informace, nikdy jsem se nezamyslela, že můžu být unavená kvůli tomu, že nemám přirozený životní rytmus. Únavu se snažím dohnat doplňky stravy, kterými do těla dostávám vitamíny, které už v dnešní době nejsou obsaženy v klasické stravě. Osvědčili se mi hlavně přírodní doplňky stravy a bereme je celá rodina.

    OdpovědětVymazat