20. června 2024

Jak jsme se připravili na svatojánské kouzlení s bylinami

Svatý Ján je za dveřmi, třezalka v plném květu, vše nás vybízí vyrazit na sběr bylin. My jsme se na něj připravili již začátkem června, kdy přijala naše pozvání průvodkyně říší rostlin, zahradnice, bylinkářka a aromaterapeutka paní Alena Naďová. Přinesla s sebou nejen krásu rozkvetlých Bílých Karpat, ale dala nám příležitost nahlédnout i do tajemství svatojánských bylin.


V úvodu nám přiblížila, jak můžeme v našich životech zachytit a vnímat cyklus přírody a jak se tento cyklus promítá také do bylinářské praxe.


Období kolen letního slunovratu a svátku sv. Jana, kdy jsou dny nejdelší a slunce nás obdařuje svou silou, je tradičně spojeno se sběrem bylin pro účely lidového léčitelství i lidové magie.
Svatojánských bylin bývalo sedmero, devatero či dvanáctero a měly se sbírat na devatero loukách. V tomto období nás příroda obdarovává především květy. Vůněmi a barvami si nás přitahuje blíž k sobě. Stejně tak nás paní Alena přitáhla blíž bylinám, nejen těm svatojánským. Mezi nimi zmínila např. třezalku tečkovanou, pelyněk černobýl, diviznu, růži, úročník bolhoj, chrpu modrou, jetel luční, komonici lékařskou, tužebník jilmový, rozchodník, mateřídoušku, sporýš lékařský či kopretinu řimbabu.



Dozvěděli jsme se spoustu zajímavých informací a byliny jsme mohli vnímat všemi smysly. Ochutnali jsme třezalkový čaj i zlatý nálev z úročníku, zapálili svazek očistného černobýlu, nakandovali si květ voňavé růže a připravili bylinnou řebříčkovou sůl. Tu můžeme používat bělem celého roku jako přísadu do jídel a vždy si tak vzpomenout nejen na svatojánské období, ale i krásné povídání o bylinách a příjemnou inspirativní atmosféru, kterou paní Alena spolu s bylinami vykouzlila.


Alena Naďová – průvodkyně říší rostlin, zahradnice, bylinkářka, aromaterapeutka, vypravěčka příběhů, autorka knihy Žena v proměnách roku. Podniká pod značkou Čarokvítí – Byliny a květy všemi smysly.  www.carokviti.cz


 

 




Foto: Muzeum JVM ve Zlíně

1 komentář:

  1. Je skvělé vidět, jak se lidé spojují s přírodou a objevují sílu bylin. Paní Alena Naďová zní jako skvělá průvodkyně a věřím, že workshop byl plný inspirace a praktických tipů. Těším se, až se o těchto bylinách dozvím více na některé z dalších akcí.

    Zajímalo by mě, jestli někdo z vás zkusil třeba černý česnek? Je to fascinující surovina, která se dá použít nejen v kuchyni, ale také má mnoho zdravotních přínosů. Mám v plánu vyzkoušet produkt SENZA ABG10+ PREMIUM/a>, který je právě z černého česneku. Myslím, že to skvěle doplní mé bylinkové experimenty! :) Jaké máte zkušenosti s bylinami a jejich využitím?

    OdpovědětVymazat