Svatá
Hildegarda je i po 900 letech velmi inspirativní osobností, stejně tak její
léčebné metody. Ty jsou z našeho současného pohledu velmi celostní a
zahrnují také duševní stránku člověka. Proto jsme se k tomuto zajímavému
tématu po letech vrátili a na podzimní dílně si ukázali, že nejen léčivé
rostliny, ale také potraviny a koření mohou být pro nás léky a hranice mezi
těmito kategoriemi se často stírají.
Ochutnali jsme mišpulovou marmeládu s hřejivým kořením, tvarohovou pomazánku s římským kmínem, bílým pepřem a konopným semínkem, připravili si kořeněnou sůl s galgánem a dalšími bylinami, svařili víno s jablečníkovou směsí, jako osvědčený recept proti chřipce a nachlazení, a upekli „nervové sušenky“.
V naší ochutnávce nechyběla ani vařená špalda, kterou Hildegarda považovala za „nejlepší obilí“. Můžeme ji využít jako přílohu k zelenině i masu nebo ji přidávat do nejrůznějších salátů. Lze ji i zapékat obdobně jako kroupy či pohanku a rozmixovanou ji použít pro základ pomazánek. Vhodné jsou také špaldové vločky na přípravu kaší a špaldová mouka, kterou lze nahradil klasickou pšeničnou. Pšenice špalda má příjemnou jemnou chuť a vynikající výživové vlastnosti.
Špaldu je vhodné přes noc namočit. Před vařením pak vodu
slijeme a zrna ještě propláchneme. Vaříme v osolené vodě pod pokličkou podobně
jako rýži. Můžeme přidat také větší špetku yzopu nebo mateřídoušky. Když se
začnou zrna mírně rozpadat, vypneme vařič a necháme špaldu ještě několik minut
odpočinout. Pak slijeme přebytečnou vodu a můžeme podávat.
Recepty
svaté Hildegardy jsou velmi zajímavé, proto bychom se k nim někdy v budoucnu
zase rádi vrátili.
Děkujeme všem milým účastnicím a
doufáme, že je dílna potěšila na těle i na duchu.Krásný nastávající podzim s hojností léčivých a posilujících rostlin, potravin i koření přeje tým Bylin v muzeu.
Foto: Muzeum JVM ve Zlíně
Žádné komentáře:
Okomentovat