Na podzimní dílně jsme slíbili zveřejnit recept na medový bylinný likér, který uvádí paní Vanda Vrlová ve své knížečce Devatero kvítí a zmiňovala ho také na naší svatojánské vycházce.
Likér léčí
žaludeční i střevní koliku, ale osvědčil se jako univerzální léčebný prostředek například při nespavosti, počínajících příznacích chřipky či nachlazení apod. Zkrátka, když
na nás „něco leze“, začíná nás škrábat v krku, potřebujeme uklidnit
napnuté nervy nebo podrážděný či těžký žaludek, prostě nejsme ve své kůži, stačí jeden malý hlt. Lahodná,
mírně nahořklá chuť likéru by možná sváděla k častější konzumaci, nesmíme však
zapomínat, že se jedná výhradně o léčivý prostředek.
A jak si
likér připravit?
Paní Vrlová
to popisuje na straně 114 svojí knížečky.
Do sklenice se širokým hrdlem dáme po lžíci
sušeného heřmánku, meduňky, pelyňku (případně zeměžluče) máty peprné a řebříčku,
můžeme přidat několik zelených v červnu trhaných ořechů, nakrájených na plátky,
a hrst borůvek.
Zalijeme ½ l lihu nebo čistého alkoholu
(vodky, slivovice) a necháme luhovat alespoň týden, raději však déle.
Hnědě zbarvený výluh pak scedíme a přidáme 4 lžíce rozpuštěného medu, v případě použití čistého lihu také ½ l vody a důkladně promícháme.
Bylinný medový likér jsem začala používat jako skvělý pomocník na podzim, kdy na mě často něco „leze“. Stačí malý hlt a cítím se hned lépe – uleví se mi od škrábání v krku, uklidní podrážděný žaludek a pomůže mi zvládnout stres. A protože dbám o své zdraví komplexně, užívám také doplňky od Pharmanex, které mi dodávají vitamíny a minerály, jež podporují mou imunitu celoročně. Kombinace přírodních prostředků jako tento likér a kvalitních doplňků stravy je pro mě tou nejlepší cestou ke zdraví.
OdpovědětVymazat