2. listopadu 2017

Nejvyšší čas vyrazit na kořen kostivalu lékařského

Podzim už notně pokročil, ale stále máme ještě čas nasbírat kořeny rostlin do naší domácí bylinné lékárny. Neměl by v ní určitě chybět kostival lékařský (Symphytum officinale L.), který je univezálním lékem na problémy pohybového aparátu. Tuto skvělou léčivou rostlinu jsme si představili také na naší podzimní dílně.

 
Kostival pomáhá při zlomeninách, vyvrtnutích a pohmožděninách, natržení svalu, zánětech kostí, vaziva a žil, revmatismu, dně, krevních podlitinách a sraženinách. Léčí bércové vředy, nehojící se rány, hemoroidy, kožní záněty. Ulevuje také od bolestí kloubů a starých zlomenin. 
Používáme čerstvý kořen, který před zpracováním dobře omyjeme a očistíme kartáčkem.
Kořen kostivalu sbíráme nejlépe na podzim, případně brzy na jaře.


Kde ho najdeme?
Kostival má rád vlhčí stanoviště, najdeme ho tedy na březích potoků a řek, v příkopech, na vlhkých loukách, ale i na vlhkých člověkem ovlivněných stanovištích. Má rád půdy bohaté na živiny, roste od nížin až do hor.

Receptář

Kostivalové mazání potíže pohybového aparátu, pohmožděniny, podlitiny, zlomeniny, nehojící se rány, deformace kloubů, revma
Nadrobno nakrájené kořeny kostivalu dáme do lahve, zalijeme alkoholem, nejlépe domácí pálenkou, a necháme luhovat alespoň 3 týdny. Pak přecedíme. Užíváme k ošetření, masážím a obkladům postižených míst. Obklad přikládáme nejlépe na noc a kůži pod ním ošetříme mastí. Mazáním navlhčíme bavlněnou láku nebo gázu, překryjeme igelitem a navrch upevníme bavlněnou látkou nebo obvazem. 

Příprava kostivalového mazání (tinktury) na podzimní bylinářské dílně.

Mast z kostivalu namožení svalů, kloubů a šlach, bolesti kloubů, zpevnění kostí po zlomeninách, bércové vředy a špatně se hojící rány, hemoroidy, revma
Do rozehřátého sádla přidáme nastrouhaný kořen kostivalu tak, aby byl ponořený. Necháme krátce vzkypět, odstavíme a dáme do druhého dne odležet. Pak rozehřejeme a přefiltrujeme přes plátýnko. Můžeme přidat 25 – 50 g včelího vosku na 500 g sádla. Uchováváme v chladničce.

Mast z kostivalu

Nastrouhaný čerstvý kořen kostivaluzánět žil, zlomeniny, podlitiny
Přikládáme formou kašovitého obkladu na postižená místa. Někdy jsou doporučovány také obklady ze strouhaného kostivalu smíchaného se sádlem. 

Mazání na lupenku
Kořen kostivalu pokrájíme na kousky, zalijeme olejem, zahřejeme a necháme asi půl hodiny luhovat. Scedíme a po koupeli olejem potíráme postižená místa.

Zdroje:
botany.cz
Vanda Vrlová : Devatero kvítí
Aurélia Dugasová, Dionýz Dugas: Babiččiny bylinky
Vladimíra Jakouběová: Z babiččiny zahrádky do dědova sklípku 
Jiří Janča, Josef A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin
Maria Treben: Zdraví z boží lékárny 
Foto: archiv Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně

2 komentáře:

  1. Velice zajímavý článek a postup na výrobu masti. V podstatě lze říci, že tato mast může dobře nahradit komerčně vyráběný Hema gel, který slouží k rychlejšími hojení ran jakéhokoli typu. Vzhůru na výpravu za kostivalem.

    OdpovědětVymazat
  2. To jsem nevěděla, že je účinný i na revma. O důvod víc ho začít užívat ve větší míře, protože se u mě čím dál tím víc začíná revma projevovat. Už jsem začala chodit i na revmatologii , ale chtěla bych klasickou léčbu podpořit nějakými bylinkami, jen jsem ještě neměla čas si zjistit, co je na revma účinné :-) .

    OdpovědětVymazat