Z botanického hlediska jsou pampelišky jednou z nejsložitějších skupin naší květeny. Velké množství vzájemně si podobných druhů je i z praktického hlediska členěno do skupin – sekcí. U nás se nejčastěji setkáte s pampeliškami ze sekce Ruderalia, které byly dříve označované jako pampeliška (či smetanka) lékařská. Tato sekce však zahrnuje na 250 druhů, které jsou velmi nesnadno odlišitelné. S tím si však nemusíte dělat starosti. Všechny naše pampelišky můžeme použít v přírodní medicíně, a pokud je sbíráme na zahrádkách, člověkem silně ovlivněných nebo narušených místech či intenzivně hospodářsky využívaných loukách, nemusíme se ani obávat, že narazíme na některý z našich vzácných a ohrožených druhů.
Pampeliška je univerzální bylinou podporující činnost jater, žlučníku, slinivky, ledvin a střev. Je močopudná, čistí krev, snižuje krevní tlak, podporuje krevní oběh a činnost srdce.
Hořčiny obsažené v kořenech pampelišky ji předurčují především k léčbě onemocnění trávicího traktu, k podpoře trávení a celkově látkové výměny. Pomáhá při nemocech jater, žlučníku, sleziny, žaludečních obtížích, revmatizmu, žloutence, cukrovce, ale také kožních chorobách, onemocnění ledvin a močových cest, chudokrevnosti a poblémech krevního oběhu. Mírně povzbuzuje celý organismus a je vhodná při většině chronických nemocí a pocitech únavy a oslabení.
Tím, že podporuje činnost životně důležitých orgánů, pomáhá
k detoxikaci organismu a mobilizuje jeho samoléčebnou sílu.
Kořen pampelišky nemá žádné vedlejší účinky ani kontraindikace a může se užívat i dlouhodoběji.
Kořen pampelišky nemá žádné vedlejší účinky ani kontraindikace a může se užívat i dlouhodoběji.
Sběr
Sbíráme
kořen nejlépe na podzim nebo brzy na jaře, případně kořen i s natí těsně před
rozkvětem.
Kořen dobře
omyjeme a očistíme kartáčkem, nakrájíme na menší kousky a usušíme.
Způsob
použití
Většinou se
připravuje jako odvar, který podáváme 2 až 4krát denně. Polévkovou lžící kořene přelijeme 1/4 l vody, přivedeme k varu a vaříme 1 min. Necháme 10 min ustát a scedíme.
Často se
používá do bylinných směsí, které napomáhají očistě organismu a posílení jater, žlučníku a ledvin. Kombinuje se např. s měsíčkem lékařským, řepíkem, řebříčkem, březovým listem či
přesličkou.
Z praženého kořene se dříve připravovala také káva.
Z praženého kořene se dříve připravovala také káva.
Receptář
Pampeliškový
likér – snižování hmotnosti, podpora
látkové výměny, posílení žlučníku a jater
150 g
sušeného drceného kořene pampelišky dáme do 0,5 l vodky, necháme 14 dní
luhovat, občas protřepeme, pak scedíme a přidáme ¼ l převařené vody. Užíváme
asi jednu štamprli před obědem a večeří, pro posílení jater a žlučníku pak třikrát
denně jednu čajovou lžičku po dobu dvou měsíců. (Likér můžeme připravit i tak,
že do alkoholu naložíme po 100 g květů, listů a kořene pampelišky.)
Čaj na podporu jater a žlučníku
Po díle kořene pampelišky, kořene puškvorce, kořene čekanky, nati meduňky a nati řepíku. Polévkovou lžíci bylinné směsi přelijeme 1/2 l vroucí vody a necháme 20 min luhovat. Scedíme, nalijeme do konvice a popíjíme po doušcích během dne. Kůra by měla trvat čtyři týdny.
Čaj na podporu jater a žlučníku
Po díle kořene pampelišky, kořene puškvorce, kořene čekanky, nati meduňky a nati řepíku. Polévkovou lžíci bylinné směsi přelijeme 1/2 l vroucí vody a necháme 20 min luhovat. Scedíme, nalijeme do konvice a popíjíme po doušcích během dne. Kůra by měla trvat čtyři týdny.
Zdroje:
botany.cz
Aurélia Dugasová, Dionýz Dugas: Babiččiny bylinky
Vladimíra Jakouběová: Z babiččiny zahrádky do dědova sklípku
Jiří Janča, Josef A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin
Jitka Štěpánková (editor): Květena České republiky 8
Maria Treben: Zdraví z boží lékárny
Foto: archiv Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně
Dočetla jsem se zajímavé a užitečné věci o Pampelišce to ano .Jen mi nějak ve článku schází recept na zavaření poupat Pampelišky kvůli , kterému jsem stránku otevřela.
OdpovědětVymazatAno, přesně jak píše paní.Zajímavé a užitečné, ovšem recept na poupata, který mě právě zaujal nikde.
OdpovědětVymazatPresne tez jsem hledala
OdpovědětVymazatTaky jsem se nechala napálit a hledám recept na nakládaná poupata
OdpovědětVymazatv pravo za čárou jeď níž a klikni na návody a recepty-tam recept na poupata je
OdpovědětVymazatHledám stále recept na zavareni poupat pampelišky
OdpovědětVymazatvpravo kliknout na plané rostliny k jídlu - témata , tam je recept na nakládaná poupata
OdpovědětVymazatJe jaro,proto hledám recept na nakládání poupat,
OdpovědětVymazatrecept tam je - hledejte vpravo - Témata a klikněte na návody a recepty :-)
OdpovědětVymazatTaké jsem hledala recept na zavaření poupátek, nebo je to tajemství?
OdpovědětVymazathttps://bylinyvmuzeu.blogspot.com/2021/04/pampeliskova-poupata-nalozena-v-octu.html
OdpovědětVymazatpřesně, chybí to nejdůležitější.Recept na poupata.. :-)
OdpovědětVymazatJá našla v časopisu Překvapení recept. 250g poupat pampelišek,utrhané i malé lístky a stonky. Omýt,dát do sklenice a prosypat 2 lžičky soli. Nechat 24hodin stát.Občas promíchat. Potom zalít nálevem 3lžíce octa a 150ml vody. Název je ,,KAPARY"
OdpovědětVymazat