29. listopadu 2017

Domácí balzám na rty z naší podzimní dílny

Během podzimu a zimy se určitě neobejdeme bez ošetření rtů balzámem na rty. Jak si ho jednoduše vyrobit doma, z čistě přírodních surovin, jsme si vyzkoušeli na letošní podzimní dílně. I v pozdním podzimu můžeme totiž ještě najít nať řebříčku a na zahrádce poslední květy měsíčku, které se na přípravu hojivého balzámu na suché a rozpraskané rty výtečně hodí. Můžeme ale použít i byliny sušené. Pokud se do výroby také pustíte, pomůže vám náš fotonávod.


Domácí balzám na rty
Na jednu tyčinku balzámu budeme potřebovat:
2 kávové lžičky kvalitního oleje (nejlépe olivového)
1 vrchovatou kávovou lžičku nastrouhaného kakaového másla
1 kávovou lžičku včelího vosku
pár snítek bylin, nejlépe čerstvých


Do oleje přidáme drobně nakrájené byliny tak, aby byly dobře ponořené, a necháme mírně vzkypět. Odstavíme a můžeme dát do druhého dne odležet. Pak scedíme přes plátýnko...

 
...dobře vylisujeme, zahřejeme, přidáme včelí vosk a necháme ho roztavit. Nakonec vsypeme kakaové máslo a jen na mírném ohni ho rozpustíme, aby se nepřehřálo a nezrudkovatělo. Případně přidáme i kapku esenciálního oleje.
(Esenciální olej může působit konzervačně a obohatit balzám o další vlastnosti. Dobré je však předem vyzkoušet, jestli na něj nemáme alergii nebo není chuťově nepříjemný. Nám se osvědčil např. grepový či hřebíčkový, které mohou pomoci také s koutky.)


Plníme do tyčinek či kelímků. Tuby na balzám na rty zakoupíte v potřebách na výrobu domácí kosmetiky, např. zde. Můžná ale doma nejdete už použitý obal, který naplníte svým novým domácím balzámem.


Byliny vhodné pro přípravu balzámu:

Meduňka lékařská – protivirová, vhodná na opary
Měsíček lékařský – hojivý, regenerující, pomůže i na odřený nos od rýmy, ošetří rty po slunění
Řebříček obecný – má stahující, zjemňující a hojivé účinky, výborný na popraskané rty

Meduňka lékařská                                  Měsíček lékařský                       Řebříček obecný

Žádné komentáře:

Okomentovat