8. června 2018

Olej z listů ořešáku na kožní problémy

Na minulé dílně Byliny v muzeu jsme si připravili olej z listů ořešáku.

Nyní, po třech týdnech, nastal čas naložené listy scedit a dobře vylisovat. Výsledný olej má zelenohnědou barvu a je vhodný k ošetření pokožky při akné, pomáhá při ekzémech, lupence, vyrážkách, kožních plísních a špatně se hojících poranění kůže. Olej můžeme použít i do koupele nebo po koupeli. Dobře se vstřebává do vlhké pleti.


Pokud jste na naší dílně nebyli, máte ještě během června ideální příležitost ke sběru listů ořešáku. Příprava oleje je velmi jednoduchá. Nasbírané listy necháme mírně zavadnout a pak je nadrobno pokrájíme, vložíme do šroubovací skleničky a zalijeme kvalitním olejem (nejlépe za studena lisovaným olivovým nebo slunečnicovým). Dáme na teplé a slunné místo a skleničku necháme nedovřenou, aby mohla unikat vlhkost a obsah nám nezplesnivěl. Luhujeme 3–6 týdnů, pak scedíme. Užíváme zevně k ošetření pleti i pokožky celého těla.


2 komentáře:

  1. Naši milí příznivci,
    přinášíme zprávu od jedné z účastnic naší dílny, která si zde olej z listů ořešáku vyrobila. S velmi pozitivním výsledkem ho používá na lupenku. Děkujeme za zprávu.
    Tým Bylin v muzeu

    OdpovědětVymazat
  2. tohoto roku to vyskúšam.

    OdpovědětVymazat