19. října 2018

Podzimní dílna s paní Vandou Vrlovou byla inspirovaná valašskou tradicí

Babí léto bylo v plném proudu a my se sešli na další dílně Bylin v muzeu. Tentokrát jsme hledali inspiraci ve valašské tradici, naše pozvání přijala paní Vanda Vrlová. Jako dlouholetá pracovnice Valašského muzea v přírodě je nevyčerpatelnou studnicí zkušeností, které získala také mezi pamětníky v regionu. Její povídání je vždy krásné a velice obohacující. Sama se věnuje bylinářství a své okolí zásobuje znalostmi i voňavými bylinami, inspiruje k lásce a úctě k přírodě a tradicím.


Povídalo se o kysaném zelí, sběru a uchovávání podzimních plodů, tradičních pokrmech i léčení nejrůznějších neduhů. Nechyběly rady a vlastní zkušenosti. 


Paní Vrlová doporučuje využívat především rostliny rostoucí v našem okolí. Podle tradice má každá oblast své tzv. hlavité zeliny, které jsou pro její obyvatele těmi nejvhodnějšími.  


Ochutnali jsme likér a kompot z plodů černého bezu, které mají protizánětlivé účinky a jsou vhodné také na snížení krevního tlaku.
Popíjeli jsme čaje, které nám věnovala společnost Sonnetor a čaj devatera kvítí od paní Vrlové.


Uvařili jsme si ovesnou polévku, která se podávala nemocným kašlem.



Paní Vrlová mluvila také o účincích řepíku lékařského, jak díky namáčení v jeho nálevu zachránila stařenka vnukovi prst před amputací.


Inspirovali jsme se receptem na majoránkovou mast používanou při rýmě. 


Velmi děkujeme paní Vrlové za ochotu za námi přijet, sdílet své zkušenosti, šířit krásnou atmosféru, podněcovat k péči o vlastní zdraví a využití léčivé síly bylin.  


Žádné komentáře:

Okomentovat