Na naší poslední podzimní bylinářské dílně jsme mírně upravili starý valašský recept na majoránkovou
mast, která se používala na bolavý nos při rýmě. Do masti jsme použili sušené
byliny, takže si ji můžete připravit i teď v zimě.
Originální recept
najdete v knize paní Vandy Vrlové Devatero
kvítí. My jsme vyměnili máslo za trvanlivější sádlo a ještě přidali tymián
a včelí vosk.
Mast je vhodná především
k ošetření bolavého nosu při rýmě. Pro lepší dýchání se doporučuje také
vložit kousek masti přímo do nosu. Ke zmírnění obtíží při rýmě, bolestech hlavy
a zánětu dutin jí potíráme spánky a čelo. Pomůže také od bolesti svalů, kloubů a pohmožděnin. Využít ji lze i k masážím při únavě a stresu či k mazání hrudi pro usnadnění vykašlávání.
Co budeme potřebovat:
250
g čistého nesoleného vepřového sádla
3 hrsti sušené majoránky, 1 hrst sušeného tymiánu
10–25 g včelího vosku dle požadované tuhosti masti
3 hrsti sušené majoránky, 1 hrst sušeného tymiánu
10–25 g včelího vosku dle požadované tuhosti masti
Sádlo
rozehřejeme v kastrůlku a nasypeme do něho sušenou majoránku a tymián.
Za
stálého míchání zahříváme na mírném ohni. Necháme krátce vzkypět,
odstavíme a dáme na 1–2 dny odležet.
Pak znovu ohřejeme, necháme rozpustit, přecedíme přes sítko vyplněné hadříkem a
dobře vymačkáme. Přidáme včelí vosk a opět mírně zahříváme a mícháme, dokud se
vosk nerozpustí.
Ještě
teplou mast plníme do skleniček nebo kelímků a uchováváme v chladničce.
Dobře uskladněná má trvanlivost i dva roky.
Za vynikající sušený tymián děkujeme společnosti Sonnentor.
Přinášíme zprávu od jedné z účastnic dílny. Mast se jí velice osvědčila na ošetření nosu při rýmě.
OdpovědětVymazat