6. dubna 2020

Podbělový sirup proti kašli

Podběl lékařský (Tussilago farfara)
Patří mezi první jarní rostliny, které se vydáváme sbírat, a je také cennou medonosnou rostlinou. Pomáhá s neduhy, které nás mohou ještě počátkem jara potrápit.
Zářivě žluté hlavičky podbělu si jen těžko s něčím spleteme. Dle počasí vykvétají v březnu až květnu. Listy se objeví až po odkvětu a mohou mít až 30 cm v průměru.


Kde podběl roste?
U nás roste na celém území od nížin do hor. Nejčastěji ho potkáme na vlhčích půdách, poblíž vodních toků a v příkopech. Je pionýrskou rostlinou, potřebuje narušené obnažené plochy. Proto na něj narazíme i na polích, na náspech, navážkách a dalších ruderálních místech. Když se plochy začnou zapojovat rostlinným krytem, podběl mizí.

Jak využívá podběl lidové léčitelství?
Podběl je jednou ze základních bylin lidového léčitelství. Byl nepostradatelný pro léčbu nemocí plic a průdušek. Je velmi doporučován především k léčbě suchého dráždivého kašle. Má také protikřečový a protiastmatický účinek. Kašel tlumí, ale také uvolňuje hleny a podporuje vykašlávání. Používá se na zápal plic, zánět průdušek, dýchavičnost, astma, zahlenění dýchacích cest, potlačuje záněty sliznic a pomáhá i při cukrovce. Uvádí se, že na léčbu podbělem reagují příznivě především starší osoby.

Jak se podběl používá?
Sbíráme pouze květní úbory bez stopky, které sušíme, nebo z nich připravujeme sirup.
Sušený květ podbělu se užívá jako čaj (nálev), buď samostatně, častěji však ve směsích. Je tradiční bylinou používanou do prsních čajů. Často se kombinoval např. s plicníkem, violkou vonnou, kořenem proskurníku, květem divizny a slézu.
Podběl se však nedoporučuje užívat dlouhodobě. Nejlépe ho využijeme při akutních obtížích.

Podbělový sirup
Velmi se osvědčil jako účinná a praktická domácí medicína zvláště při záchvatech dávivého kašle.
Pří náporu dráždivého kašle stačí vzít pro ztišení kávovou lžičku sirupu. Sirup užíváme dle potřeby při akutních obtížích, ne však dlouhodobě.

Jak sirup připravit?
Čerstvé květy podbělu vrstvíme do sklenice a postupně zasypáváme krystalovým cukrem (my jsme použili cukr třtinový). Končíme vrstvou cukru. Dobře upěchujeme, aby mezi vrstvami nezůstal vzduch. Přikryjeme víčkem, ale neutahujme, aby se mohla odpařovat přebytečná voda. Sklenici umístíme do tepla na slunce, např. na okenní parapet. Ve sklenici začne postupně podběl pouštět šťávu. 
Podběl obsahuje značné množství vody a je náchylný k plesnivění, proto sklenici pravidelně kontrolujme, aby byly květy stále dobře ponořené, a dle potřeby upěchujeme a vyženeme vzduchové bubliny.
Asi po 10 až 14 dnech je sirup připravený. Obsah dáme do kastrůlku, pokud je příliš hustý a ze sklenice nejde dobře dostat, můžeme přidat malé množství vody. Poté necháme sirup přejít varem, horký plníme do sklenic a zašroubujeme.
Hotový sirup uchováváme nejlépe v chladničce. Případné mírné zkvašení není na závadu.

Letos se nám nepodařilo připravit podbělového sirupu velké množství. Narazili jsme pouze na menší množství rostlin a chtěli jsme nechat některé z nich také pro vysemenění, aby se bílé podbělové chmýří mohlo vydat na cestu k objevování nových volných ploch k osídlení. Na případné akutní potíže by však sirup mohl stačit.
Přejeme krásné jaro a hluboký a volný dech i bez podbělu.

Zdroje:
Aurélia Dugasová, Dionýz Dugas: Babiččiny bylinky, 1995.
Jiří Janča, Josef A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin 4.
V. Jirásek a kol.: Atlas léčivých rostlin, 1986.
A. Příhoda: Léčivé rostliny, 1980.
V. G. Rubcov:  Zelená lékárna, 1990.

Žádné komentáře:

Okomentovat