24. dubna 2020

Divoké pesto aneb jarní byliny na italskou notu

Přinášíme další recept na přípravu jarních planých rostlin. Poslala nám ho naše milá příznivkyně, která se nechala inspirovat jarní divokou kuchyní. Za nápad moc děkujeme. Hned jsme ho samozřejmě vyzkoušeli.


Pesto de Italiano Ninusino Armandi

3 hrsti bylinek (např. napůl petržel a bršlice)
3 lžíce rozinek
6 lžic slunečnicových semínek (mezi slunečnice je možné přidat trochu lískových oříšků nebo mandlí, které můžeme předem namočit)
1 až 3 stroužky česneku (pokud použijete medvědí česnek, tak uberte)
3 lžíce nastrouhaného parmezánu
1 dcl olivového oleje
půl lžičky soli

Směs rozmixujeme (já mixuju na 3x) a pokud je moc hustá či málo slaná, doladíme ji přilitím oleje a dosolením. Pokud pesto skladujete delší dobu, je dobré ho i ve skleničce zalít olejem, tak aby bylo potopené, u nás se ale uvedené množství do pár dní sní a v lednici vydrží i bez „zálévání".
Používám hlavně na topinky, při konečném servírování hustých polévek, na salát. Zkoušela jsem ho i do těstovin. Pokud se zdá moc husté, doporučuji směs těstovin a pesta doředit kapkou vařící vody. Navrch můžeme ještě přidat třeba parmezán.
Dobrou chuť a hodně zdraví!
Nina


Nekonečné variace na téma pesto!
Pesto je skvělé v tom, že ho můžeme dle chuti a aktuální nabídky obměňovat. Z bylin lze použít například bršlici, česnáček, medvědí česnek, ptačinec žabinec, kopřivy, nať petržele, koriandru, libeček, listy ředkviček, rukolu, bazalku, lichořeřišnici apod. Můžeme využít i popenec, šalvěj, tymián či dobromysl, ale ty použijeme spíše v menším poměru.
Ze semen a ořechů se hodí slunečnicová i dýňová semena, mandle, vlašské, lískové či piniové ořechy.
Olivový olej je možné nahradit z části nebo úplně třeba slunečnicovým a rozinky vyměnit za sušená rajčata či černé olivy.
 
My jsme do našeho pesta použili ve stejném poměru bršlici a libeček, doplnili jsme je lístky a vršky česnáčku.

Pesta  je nejlépe využít čerstvá, vydrží však i krátkodobější skladování v chladu, zalitá vrstvou oleje.
Jsou skvělá na čerstvém chlebu i topinkách, výborně doplní krémové polévky, můžeme je využít jako přílohu k masu i zelenině a sýrům, použít na těstoviny či saláty apod.


Čerstvý domácí chléb s pestem, doplněno květy hluchavky bílé a jazykovitými květy pampelišky. Topinamburová krémová polévka s pestem.



1 komentář:

  1. Já jsem teď nedávno zkoušela dát přímo do domácího chleba bazalku a italské bylinky a udělat takovou falešnou focacciu. Nechutnalo to špatně. Sice to asi nebylo jako z profi pekárny, ale na druhou stranu se to jíst dalo. Mělo to hodně ovoněnou chuť, ztratila se trochu chuť těsta. A dávala jsem kromě bazalky i libeček, rozmarýn a petrželku. :)

    OdpovědětVymazat