19. dubna 2021

Pampelišková poupata naložená v octu a olivovém oleji


Zkuste si připravit skvělou a zdravou delikatesu. Nakládaná poupata pampelišky jsou zajímavým a chutným způsobem, kterým můžeme využít její léčivou sílu.

Běžně známý recept nakládání pampeliškových poupat do octa nám moc nechutnal pro přílišnou kyselost. Proto jsme se inspirovali středomořskými recepty na nakládanou zeleninu v octu a olivovém oleji. Výsledek nás opravdu velmi mile překvapil, proto bychom se chtěli o recept na tuto skvělou chuťovku podělit.

Pampeliška jako univerzální podpora organismu
Pampeliška je univerzální bylinou podporující činnost jater, žlučníku, slinivky, ledvin a střev. Její zařazení do jídelníčku je tedy velmi žádoucí. Je močopudná, čistí krev, snižuje krevní tlak, podporuje krevní oběh a činnost srdce. Snižuje hladinu krevního cukru, pomáhá při ledvinových a močových kamenech i kožních chorobách. Tím, že pozitivně ovlivňuje činnost životně důležitých orgánů, pomáhá k detoxikaci organismu, povzbuzuje ho a mobilizuje jeho samoléčebnou sílu.
O využití pampeliškového kořene jsme už psali dříve. Květy pampelišky mají také uklidňující účinky a tiší bolesti. Jsou doporučovány při depresích a menstruačních křečích a pro "vyčištění krku od hnisu".

Pampelišková poupata naložená v octu a olivovém oleji
100 g poupat pampelišek (nejvhodnější jsou tvrdá nerozvíjející se poupata)
1 dl vinného octa (případně v kombinaci s balsamikovým octem)
1 větší stroužek česneku nakrájený na plátky
snítka tymiánu
snítka rozmarýnu
6 kuliček celého pepře
1 čili paprička
sůl
olivový olej


Čerstvě natrhaná poupata dáme do kastrůlku, přidáme ocet, koření, bylinky, česnek, čili papričku a zalijeme olivovým olejem, aby bylo vše ponořeno. Podle chuti osolíme. Necháme přejít varem, horké plníme do skleniček a hned zavíčkujeme. Necháme zaležet alespoň 3 týdny.
Nakládaná pampelišková poupata skvěle oceníme hlavně v zimě, kdy je nedostatek domácí zeleniny. Používáme je k masu, sýrům, k dochucení salátů, do těstovin, skvěle ozdobí chlebíčky a další studené pokrmy, doplní pomazánky.

Zdroje:
Aurélia Dugasová, Dionýz Dugas: Babiččiny bylinky, 1995.
Brigitte Mars: Léčivá pampeliška, Pragma, 2008.
Jiří Janča, Josef A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin 3.
Fotografie:
Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně

3 komentáře:

  1. Pampelišku takto nakládám každý rok. Dělám z ní i oleje. Teď jsem navíc ještě objevila bylinku, které se říká třapatka nachová, tak jako správná bylinkářka přemýšlím, co z ní vyrobit a kde se k ní dostat. :) Nemáte někdo radu? Nebo jste se s ní nikdo nesetkal? Děkuji vám za odpověď! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třapatku sbírám okvětní lístky a středy se stonkem po usušení dávám do vazby. Nebo čerstvé celé květy nasekám a dám do slivovice - tinktura na imunitu.

      Vymazat
  2. Pampeliška je velice blahodárná bylina. Moje babička z ní kdysi vyráběla med. Ale koukám, že vyrábíte plno různých výrobků z bylinek, které by si lidé určitě rádi koupili. Nepřemýšlela jste nad tím, že by jste měla internetový prodej? Stačí si vlastně jen založit eshop, nezapomenout na dobrou SEO optimalizaci a pak to půjde samo. :) A hlavně mít teda dostatek výrobků. Já se chystám na eshop se sušenýma bylinkama. Ale ještě je to v plenkách. :)

    OdpovědětVymazat