8. prosince 2021

Marmeláda z mišpulí a hřejivého koření

 
Jak se lépe adaptovat na přicházející změnu v přírodě, zimní chlad a tmu? My jsme vyzkoušeli mišpule s kořením a naplnili jimi skleničky. Teď už stačí  se jen nést na kořeněné mišpulové vlně a vybrat si z různých možností, jak marmeládu využít, prohřát si náladu a pomoci zažívání.

Co jsou mišpule?
Mišpule jsou zimním pokladem na zahradě. Pod nohama křupe sníh a vy si jdete utrhnout něco čerstvého ze stromu. A ani nepotřebujete dvanáct měsíčků. Stačí vsadit na tento již téměř zapomenutý druh ovoce.

Mišpule obecná je keř či menší stromek, který pochází ze středomoří a Blízkého východu. S úspěchem se dá však pěstovat i u nás. V našich zemích prožily mišpule zlatý věk ve středověku, kdy byly poměrně běžným druhem ovoce a používaly se i v medicíně.
Postupně však jejich význam upadal. Povědomí o nich dnes zůstalo snad jen na Znojemsku a v Českém středohoří, kde je můžeme dodnes najít zplanělé.
Pro svou výživovou hodnotu a příznivé účinky na zdraví se však v současnosti opět vrací do našich zahrad.

Hodnotné a zdravé ovoce
Mišpule jsou pozdně podzimním až zimním ovocem. Jejich plody jsou vhodné ke konzumaci až po přejití mrazem, kdy změknou.
Obsahují velké množství pektinu a vlákniny, proto se také používaly v lidovém léčitelství především pro regulaci střevního traktu. Zralé plody mají příznivé účinky na záněty zažívacího ústrojí a vylučování moči. Používají se k léčbě zácpy, zánětů střev, močových a ledvinových kamenů, ale i průjmu i dětí.
Obsahují množství bioaktivních látek, především antioxidantů. Jsou bohaté na železo, vápník, hořčík a draslík i vitamín C a vitamíny skupiny B.

Mišpulová marmeláda s kořením

zralé změklé mišpule
voda
směs mletého koření (skořice, zázvor, muškátový oříšek, nové koření, hřebíček) – množství dle chuti

Zralé změklé mišpule vložíme do hrnce, podlijeme trochou vody a rozmačkáme mačkadlem na brambory. Poté krátce povaříme, podle potřeby přidáme vodu.


Pak přepasírujme přes řidší síto, abychom odstranili slupky a semena. Pokud je hmota velmi tuhá, přidáme vodu.  V propasírované hmotě však mohou zůstat zbytky  kališních lístků („bubáka“), proto je vhodné vše ještě propasírovat přes jemnější síto.
Případně můžeme zvolit jinou variantu a obsah plodů i se semeny vymačkat ze slupky do kastrolu, podlít vodou, krátce povařit a propasírovat. Nyní stačí už jen jednou přes řidší síto, protože semena jsou poměrně velká.

K přepasírovaným mišpulím přidáme směs koření (množství volíme dle chuti) a vaříme, dokud není marmeláda dostatečně hustá. Horké plníme do sklenic, které ihned uzavřeme, převrátíme víčky dolů a necháme vychladnout.

Po otevření marmeládu uchováváme v ledničce a brzy spotřebujeme.


Směs hřejivého koření
Můžete vyzkoušet naši osvědčenou kombinaci hřejivého koření, které doplní pikantní chuť mišpulí, ale také desinfikuje zažívací trakt, pomáhá při žaludečních a střevních problémech a podporuje trávení. Koření můžete využít také do kaší, smoothie, při pečení, přidat ho do kávy, čaje či ovocných kompotů.

3 polévkové lžíce mleté skořice
2 polévkové lžíce mletého zázvoru
2 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
1 ½ čajové lžičky mletého nového koření
1 ½ čajové lžičky mletého hřebíčku


Skořice – působí silně na ozdravení organismu, podporuje krevní oběh a urychluje látkovou výměnu, příznivě působí na zažívání, pomáhá při nadýmání a průjmech, snižuje hladinu krevního cukru a cholesterolu. Má antibiotické účinky, je tedy vhodná při infekcích, nachlazení a kašli. Působí jako přírodní afrodisiakum.
Zázvor – pomáhá při tělesném vyčerpání, podporuje trávení. Je účinný při zvracení, trávicích obtížích (pocit plnosti, pálení žáhy, nadýmání, říhání) i cestovní nevolnosti. Je protizánětlivý, protirevmatický, příznivě ovlivňuje kardiovaskulární systém a játra. Působí jako afrodisiakum.
Muškátový oříšek – posiluje žaludek a játra, pomáhá při průjmu, nechutenství, zvracení, nadýmání a křečích v břiše. Podporuje trávení, otvírá srdce, zlepšuje náladu, pročišťuje smysly a dodává jasný rozum.
Nové koření, - podporuje trávení, působí antimikrobiálně.
Hřebíček – pomáhá při bolení hlavy, hučení v uších, vodnatelnosti a dně, má desinfekční účinky. Využívá se při střevních a žaludečních potížích, působí proti nadýmání.

Tipy!
Mišpule jsou dostatečně sladké a mají vyváženou chuť, ale dle vlastní chuti můžeme marmeládu osladit cukrem nebo do ní přidat citronovou či pomerančovou šťávu.
Lze také experimentovat s různými druhy koření, hodí se i vanilka, badyán, kardamon apod.
Pro pikantnější marmeládu můžeme přidat i kapku rumu či jiného alkoholu. Zajímavá je i kombinace s jemně nasekanými ořechy.

Vanilka – má příznivý vliv na srdce a dobrou náladu.
Badyán – působí proti virům, žaludečním a střevním křečím. Pomáhá při kolikách a revmatu. Uklidňuje nervovou soustavu, působí proti stresu.
Kardamon  – působí proti virům, bakteriím i plísním. Pomáhá při chřipce a nachlazení, podporuje nervovou soustavu, uvolňuje křeče v trávicí soustavě, chrání sliznici žaludku. Podporuje zažívání (zvláště se skořicí a muškátovým oříškem), snižuje plynatost. Pomáhá při bolesti žaludku, průjmu,  jaterních a žlučníkových potížích.

Zdroje:
Hertzka G.: Lékárna svaté Hildegardy
Kovanda M. (1992): Mespilus L. – mišpule. – In: Hejný S., Slavík B., Kirschner J. & Křísa B. (eds), Květena České republiky 3, p. 487–488, Academia, Praha.
Mathioli P. O.: Herbář neboli bylinář I. Československý spisovatel, 2010.
Schiller R.: Svatá Hildegarda a její léčebné metody
Zelený V. (2005): Rostliny Středozemí. Academia.
Žourková M. Srovnání hodnot antioxidační kapacity v netradičních druzích ovoce [online]. Dostupné online.

https://botany.cz/cs/mespilus-germanica/
http://web2.mendelu.cz/af_291_projekty2/vseo/print.php?page=1974&typ=html
https://gradus.kefo.hu/archive/2016-1/2016_1_AGR_011_Peto.pdf
https://www.healthbenefitstimes.com/medlar/
http://trawa.cz/wp-content/uploads/2015/04/Koreni-a-bylinky-z-celeho-sveta.pdf

Ilustrace:
http://www.plantillustrations.org/illustration.php?id_illustration=48178
Foto: Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně

Žádné komentáře:

Okomentovat