9. června 2022

Jaké bylo sobotní odpoledne s bylinami pro ženy?


Po delší době jsme se opět setkali na bylinkové dílně, která byla tentokrát věnována tématu bylin určených pro ženy.
Rostlin, které nám mohou pomoci s ženskými obtížemi a přinést nám více radosti a zdraví do života, je opravdu celá řada. My jsme si představili některé z nich – řebříček, kontryhel, anděliku, pelyněk černobýl, měsíček, meduňku, mochnu husí, rozmarýnu, kokošku pastuší tobolku, přesličku, maliník, chmel, třezalku, hluchavku, kopřivu, srdečník, růži, jetel luční, šalvěj, jeřáb a drmek.

Ochutnali jsme andělikový likér, který posiluje ženské srdce a pánev, ukázali jsme si spojení bylin a medu. Lahodný byl růžový med (zmírňuje premenstruační obtíže, podporuje plodnost) i med s citrusy (skvělý zdroj flavonoidů). Nechali jsme se inspirovat americkou bylinářkou Susun S. Weed, dotkli jsme se tématu bylinné napářky. Skvělé byly i čaje, které nám laskavě věnovala společnost Sonnentor. Ochutnali jsme bylinné směsi určené právě ženám – Čas proměny, Pro klid ženy a Štěstí je být ženou.

Jako vždy jsme se nejen seznamovali s bylinami, vnímali jejich vůně, ochutnávali, ale také společně vyráběli bylinné přípravky. Tentokrát to byl bylinný ocet a masážní balzám. Vše se neslo především na růžové vlně. Růže byly zrovna v plném květu a jejich vůni a jemnosti šlo jen těžko odolat.

Bylinné octy nejsou jen zajímavým zpestřením do naší kuchyně, ale obsahují množství minerálů, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek. Můžeme je použít nejen do salátů a k dochucování jídel, ale připravíme z nich i lahodný nápoj (my jsme ochutnali růžový ocet s medem) nebo je využijeme jako léčebný prostředek (užíváme jednu polévkovou lžíci v šálku vody mezi jídly).

My ženy věnujeme většinou mnoho pozornosti a úsilí péči o druhé. Abychom nezapomněly i na sebe, připravily jsme si příjemný masážní balzám s meduňkou a růží. Díky němu můžeme věnovat péči také samy sobě. Balzám lze použít k uklidňující masáži. Příjemně uvolní a prohřeje pánev, ale pomůže i s opary. Můžeme ho použít k masážím a k péči o pokožku celého těla.

Děkujeme všem milým účastnicím za příjemně strávené sobotní odpoledne, podnětné názory a zkušenosti. Těšíme se na další setkání 8. 10. 2022. Tentokrát bude tématem spojení bylin a textilu.


Žádné komentáře:

Okomentovat