4. srpna 2020

Přeslička - poklad, který zpevní, pročistí a omladí

Také se vám na zahradě rozmohla přeslička? Buď můžete propadnout beznaději, protože přeslička je na záhonech opravdu úporná, nebo můžete zkusit využít její úžasný potenciál. Přeslička rolní nám toho totiž může nabídnout opravdu mnoho.

Přeslička rolní (Equisetum arvense)
Je u nás nejrozšířenější přesličkou. Roste hojně od nížin do hor. Je vytrvalou rostlinou, která může svými oddenky pronikat hluboko do půdy.
Od března můžeme narazit na její nezelené jarní lodyhy, které nesou na svém vrcholu výtrusnicový klas. V průběhu května odumírají a vyráží zelené letní lodyhy, které jsou sterilní (bez výtrusnicového klasu) a jsou přeslenitě větvené.

Kde přeslička rolní roste?
Přeslička je častým plevelem v zahrádkách i na polích, najdeme ji také na loukách a v lesích. Roste i na okrajích cest, železničních náspech a dalších člověkem ovlivněných plochách.

 

Záměna s jinými druhy přesliček
Při sběru musíme dát pozor na možnou záměnu s ostatními druhy přesliček. Ty můžeme využít pouze pro vnější použití (koupele, omývání). Pro vnitřní užití se používá výhradně přeslička rolní. Záměna hrozí především s přesličkou bahenní, která obsahuje menší množství jedovatých alkaloidů.
Přeslička bahenní (Equisetum palustre) nevytváří nezelené jarní lodyhy, ale výtrusnicový klas je na vrcholu lodyh zelených. Tento znak není však stoprocentní, protože klas záhy uvadá a snadno se odlamuje. Navíc je mezi plodnými lodyhami přimíšena také část lodyh sterilních (bez klasu).
Tato přeslička není tak hojná jako přeslička rolní a je náročnější na vlhkost. Vyžaduje středně vlhké až trvale zamokřené půdy. Roste na vlhkých loukách, na březích rybníků a potoků, v olšinách i na vlhčích místech v polích apod.

Jak rozeznáme přesličku rolní a bahenní?
Přesličku rolní rozeznáme od mírně jedovaté přesličky bahenní nejlépe tak, že se podíváme na střední část lodyhy, do míst, kde vyrůstají boční větve.
U přesličky rolní je první článek bočních větví výrazné delší než lodyžní pochva, zatímco u přesličky bahenní je mnohem kratší.

 

Přeslička rolní. První článek bočních větví je delší než lodyžní pochva.

Přeslička bahenní. První článek bočních větví je kratší než lodyžní pochva.

Sběr a sušení

Sbíráme nať (letní sterilní lodyhy), zpravidla od června až do října, dokud má pěknou zelenou barvu.
K sušení se doporučuje spíše umělé teplo do 40°C. Volně sušená přeslička často špatně usychá a později může plesnivět. Případně můžeme přesličku usušit volně a pak krátce dosušit umělým teplem.

S čím nám může přeslička pomoci?

Vysoký obsah minerálů pro zpevnění
Přeslička obsahuje značné množství minerálních látek, především kyseliny křemičité, která je rozpustná ve vodě a v těle proniká do moči, pokožky i sliznic. Zpevňuje a posiluje kůži, sliznice, pojivové a vazivové tkáně, kosti, chrupavky, zuby, vlasy a nehty. Má hojivé a protisklerotické účinky (příznivě ovlivňuje pružnost a pevnost cévních stěn). Při plicních chorobách regeneruje postižené tkáně. Podporuje obranné reakce organismu při infekcích.
Kromě toho obsahuje přeslička i další minerály, např. hořčík a vápník.
Její pevná a pravidelná struktura, schopnost zpevnit vše, co je příliš „měkké“, vyztužit, zpružnit a obnovit strukturu, se někdy přeneseně promítá i do psychické oblasti. Je uváděný její pozitivní vliv při roztěkanosti, roztržitosti a nepozornosti.

Vnitřní použití
Močové ústrojí - je močopudná, patří mezi nejúčinnější urologická léčiva. Pomáhá při chorobách ledvin a močového měchýře, tlumí záněty močového ústrojí, je vhodná při léčbě a prevenci písku a močových kamenů, obnovuje zastavené močení, pomáhá i v případech, kdy se objeví v moči krev.
Očista organismu, srdce a cév - čistí cévní systém i celý organismus. Zabraňuje kornatění cév, zlepšuje krevní oběh a činnost srdce, snižuje krevní tlak. Díky pozitivnímu účinku na pevnost cév pomáhá i při hemoroidech a křečových žilách.
Stavění krvácení - zastavuje krvácení z ran, ženských orgánů, pomáhá při vykašlávání a zvracení krve, nadměrné menstruaci a hemoroidech.
Antirevmatikum - pomáhá při revmatismu, dně a potížích s klouby.
Podpora krvetvorby - využívá se při nedostatku bílých i červených krvinek.
Chronická onemocnění plic a průdušek – přesličku přidáváme do čajových směsí podporujících plíce a průdušky.
Pro ženy - zvyšuje plodnost, proto bývá součástí směsí na podporu otěhotnění. Pomáhá při celulitidě, endometrióze. Zmírňuje projevy stárnutí (ochabnutí vaziva, pokles dělohy, citlivá poševní sliznice, dysplazie a buněčné změny na děložním hrdle, osteoporóza). Při problémech ženských orgánů se často kombinujeme např. s kontryhelem a řebříčkem.

Vnější použití
Desinfekční, protizánětlivé a hojivé účinky přesličky se uplatňují i při zevním užití ve formě obkladů, omývání, při koupelích (celkových i částečných) i napářce. Do koupelí můžeme přesličku využít jako univerzální přísadou.
Ekzémy, rány, nádory – omýváme odvarem z přesličky, na rány a nádory můžeme přikládat i obklady (ze spařené přesličky nebo namáčené v odvaru).
Strupovitá pokožka, nehojící se místa, zahnisaná nehtová lůžka, bércové vředy a píštěle – použijeme obklady ze spařené nati přesličky.
Stavění krvácení – přikládáme obklady ze spařené přesličky nebo obklady namáčené v odvaru. Při krvácení z nosu odvarem vyplachujeme nos nebo můžeme vložit podrcenou větvičku přesličky do nosu.
Pocení nohou – koupele nohou v odvaru.
Bolesti zad a nohou, onemocnění páteře – využíváme koupele. V případě bederní páteře a nohou můžeme použít i částečné koupele nohou a sedací koupele. Postižená část však musí být vždy ponořená. Po koupeli je třeba 30 minut odpočívat na lůžku.
Antirevmatické působení – je znásobeno kombinací vnějšího a vnitřního užití.
Ústní dutina, nos, krk
- jako kloktadlo se používá při angíně a zánětech v ústní dutině. Zanícené dásně zhojíme častým vyplachováním úst odvarem. Lehce osolený přesličkový odvar (případně odvar ve Vincetce) používáme pro proplachování nosu, které zklidňuje a léčí sliznici.
Choroby močových cest a močového měchýře – vnitřní užití podpoříme sedacími koupelemi a napářkou (viz níže).
Problémy ženských orgánů - vnitřní užití podpoříme sedacími koupelemi a napářkou (viz níže).

Jak se přeslička užívá?
Při užívání přesličky postupujeme obezřetně, nepřekračujeme dávkování a v běžných dávkách neužíváme dlouhodobě. Při dlouhodobějším užívání výrazně snížíme denní dávku (viz níže). Přeslička není většinou doporučována v těhotenství.

Odvar
Nejvhodnější lékovou formou je odvar. Díky němu co nejvíce využijeme bohatství minerálních látek, které přeslička obsahuje. Bylinu zalijeme studenou vodou (můžeme nechat odstát několik hodin nebo přes noc) a přivedeme k varu. Vaříme 3 až 10 minut, necháme 10 minut odstát a scedíme. Na 250 ml vody použijeme 1 polévkovou lžíci nasekané nati.

Dávkování
Při urologických a revmatologických obtížích užíváme 750 ml denně rozdělených do několika dávek. V ostatních případech postačí 500 ml denně, také rozděleno do několika dávek. Dbáme na dostatečný přísun dalších tekutin.

Nálev
Připravujeme ho, pokud používáme přesličku ve směsích. Polévkovou lžíci bylin zalijeme 250 ml vroucí vody, zakryjeme a necháme stát asi 10 minut. Pak přecedíme. Podáváme 2–3 šálky denně.
Nálev můžeme použít také v případě, pokud nemáme dostatek času na přípravu odvaru z přesličky. Doba luhování nálevu by však měla být nejméně 20 minut.

Koupel
Asi 300 g drogy povaříme v 5 l vody, necháme asi 15 minut luhovat a poté scedíme do napuštěné vany. Teplota lázně by se měla pohybovat kolem 37 °C a koupel by měla trvat asi 15 minut. Doporučuje se užívat maximálně dvě celkové koupele týdně. Pro dílčí koupele (např. sedací koupele, koupele končetin) snížíme dávkování.

Přesličkové recepty

Napářka z přesličky podle Kneippa
Při chorobách močového měchýře doporučuje Kneipp mimo vnitřního užívání odvaru i přesličkovou napářku. Ta se připraví buď tak, že se na několik hrstí přesličky v lavoru či nočníku nalije vařící voda a až je teplota přijatelná, nemocný si na lavor či nočník sedne. Další možností je, že se spařená přeslička zabalí do plátna a jako teplý obklad přiloží na břicho a kolem močového měchýře. Po napářce se napařené části umyjí studenou vodou a nemocný si lehne do postele.
Napářku můžete zkusit využít i při problémech s ženskými orgány.

Detoxikace organismu podle pátera Ferdy
Čistící čaj pomůže s odvodem škodlivin z těla, je vhodný také při nemocech zažívacího traktu, tlaku a pálení v žaludku, při otravách jídlem.
Do ¾ l vroucí vody dáme hrst dubových větviček a 1 lžíci přesličky. Vaříme 8 minut, pak slijeme a popíjíme během dne. Při akutních potížích užíváme denně po dobu 2–3 týdnů, jinak stačí 1x týdně.

Přeslička proti stárnutí
S postupným stárnutím klesá množství křemíku v organismu a přeslička tak může zajistit jeho dodání.
Proto bývá doporučováno (dokonce už lidem nad 35 let) také dlouhodobější užívání přesličky, ovšem v nižších dávkách.
Dlouhodobé podávání 150 ml přesličkového čaje denně snižuje riziko nádorových onemocnění a tlumí rozvoj již probíhající choroby. Tato dávka také pomůže ovlivnit věkem klesající hladinu křemíku v organismu a je tedy vhodným „omlazujícím“ prostředkem.

Směs s protisklerotickým působením, pro zlepšení paměti a snížení množství cholesterolu
5 dílů přesličky rolní, 3 díly rozrazilu lékařského, 2 díly rozmarýnu lékařského

Čaj na posílení vazivových a pojivových tkání, proti celulitidě
Smícháme stejné díly nati přesličky, listu kopřivy a kořene a nati pampelišky, připravíme jako nálev.

Čaj pro zdravé kosti a předcházení osteoporóze
Smícháme stejné díly nati přesličky, listu kopřivy a nati kontryhele. Připravíme jako nálev, použijeme 1 kávovou lžičku na šálek a necháme luhovat 20 minut. Pijeme 3 šálky denně. Užíváme jednou za rok jako čtyřtýdenní kúru. Vhodné zejména pro ženy po 50. roce věku.

Zajímavosti o přesličce
Přeslička má značnou schopnost absorbovat z prostředí a akumulovat ve svém těle zlato.
Její lodyhy se používaly k drhnutí nádobí.

Zdroje
F. Dlouhý, J. Pavlík, J. Hanuš: Léčivé rostliny, herbář. I. L. Kober 1941
Aurélia Dugasová, Dionýz Dugas: Babiččiny bylinky.
Heide Fischer: Babiččin receptář, Bylinky pro ženy. Ottovo nakladatelství, 2011.
Jiří Janča, Josef A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin 6.

https://botany.cz/cs/equisetum-arvense/
https://botany.cz/cs/equisetum-palustre/

Foto: archiv Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně
Ilustrace: plantgenera.org

Žádné komentáře:

Okomentovat