18. července 2020

Bylinný balzám z vlčího máku a růže

Uchovejte si léto pro zimní nepohodu. Vyzkoušeli jsme zajímavou kombinaci růží a vlčího máku spojenou v neobvyklé lékové formě bylinného balzámu. Ten přináší zklidňující účinky a pomáhá s nemocemi dýchacích cest.

Bylinný balzám
Je směsí čerstvé drogy, lihu a medu. Spojuje účinky různých lékových forem – čaje, tinktury, sirupu i léčivého vína.

Dle Janči a Zentricha nakrájíme 70 g čerstvých bylin a přelijeme 175 ml 40% alkoholu. Luhujeme 3 dny, občas protřepeme. Do výluhu pak vmícháme 200 g medu. Již další den je balzám připraven k použití.

Jak se balzám užívá?
Užíváme 4x denně tak, že 1 čajovou lžičku směsi zalijeme 125 ml převařené vody a scedíme. Popíjíme jako čaj.

Případně můžeme dát čajovou lžičku směsi na sítko (nejlépe z nerezu), přepasírujeme (vymačkáme) lžičkou a nakonec přes sítko přelijeme asi 125 ml převařené vody. Dobře promícháme a vypijeme.

Balzám z vlčího máku a růže

Je doporučován jako nejvhodnější forma využití léčivé síly vlčího máku. Tlumí kašel, astma, záněty průdušek a celkově zklidňuje.
O účincích vlčího máku (Papaver rhoeas) jsme se už zmínili dříve. Růže obdobně jako on léčí plicní choroby, zánět průdušek, bolesti v krku a rýmu. Navíc posiluje činnost jater i nervů, pomáhá při problémech trávicího ústrojí i nadměrné menstruaci. Pro kombinaci s vlčím mákem se doporučují odrůdy růží s červenými květy. My jsme použili okvětní lístky tmavě kvetoucího kultivaru růže stolisté (Rosa ×centifolia) a balzám jsme připravili z menší dávky.

Stejné množství čerstvých okvětních plátků vlčího máku a růže jsme zalili 100 ml alkoholu (domácí slivovice).
Nechali jsme 3 dny odležet, občas jsme protřepali.

Po 3 dnech jsme vmíchali asi 110 g medu. Další den byl balzám připraven k užití.

Zdroje:
Jiří Janča, Josef A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin 1,3,4.
Foto: archiv Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně

Žádné komentáře:

Okomentovat