14. listopadu 2022

Reportáž z přednášky Byliny a imunita s tipem pro vás

Přednáška pana Petra Háby věnovaná bylinám a imunitě byla velmi zajímavá a doslova nabytá informacemi. Dozvěděli jsme se, jaké faktory mohou naši imunitu ovlivňovat, jak velmi komplexním a složitým systémem imunita je.

Pan Petr Hába nám nastínil, že než přistoupíme k použití bylin, které nám s problémy s naší imunitou mohou pomoci, je důležité zhodnotit náš životní styl. Ten je pro obranyschopnost a její správné fungování velmi důležitý. Naše strava, dostatek spánku, sluneční záření, přiměřená míra pohybu, zamezení stresu a napětí jsou faktory, kterými můžeme naši imunitu velmi pozitivně ovlivnit. Nutné je také lépe porozumět jejímu fungování, např. pozitivnímu vlivu horečky apod.

Pak přišla řada na výčet léčivých rostlin východní medicíny i našich domácích bylin. Dozvěděli jsme se, že různé rostliny mohou pracovat s různými typy imunity, buněčnou, protilátkovou, ovlivňovat imunitu skrze hormonální nebo nervový systém, posilovat imunitní odpověď našeho organismu, nebo naopak nadměrnou imunitní reakci zmírnit. Důležitý je však také způsob jejich přípravy.

Z našich domácích rostlin pan Háda zmínil např. lociku kompasovou, kokořík, chmel, srdečník, šípky, devětsil, kopřivu, hloh, řepík, lopuch, jmelí a další. Z méně známých exotičtějších rostlin zaujal posluchače např. kozinec (Astragalus racemosus), drmek, smldinec čínský (tzv. světelný kořen) apod.

Pan Hába neopomněl zmínit ani léčivé houby, např. outkovku pestrou či žampion. Ten například působí pozitivně na kožní alergie, ale pouze tepelně nezpracovaný.

Přednáška osvětlila řadu málo známých souvislostí a pro posluchače byla zajisté inspirativní a přinesla hlubší pohled na danou problematiku.


Tip z přednášky Byliny a imunita

Růže šípková – šípky

Šípky obsahují velké množství vitamínu C, který je skvělým adaptogenem. Blokuje vstřebávání toxinů, optimalizuje funkci nadledvinek, pomáhá nám zvládat stres. Ulevuje při alergických reakcích i silných virových onemocněních.
Sušené šípky stačí nadrtit, zalít horkou vodou a po vyluhování přecedit (nejlépe přes husté sítko, papírový filtr či plátýnko, abychom se zbavili jemných chloupků). Šípkový čaj můžeme používat i dlouhodobě. Sušené šípky nám vydrží až do příští sklizně. Potřebné množství si však nadrtíme vždy těsně před přípravou nálevu, protože vitamín C je náchylný k oxidaci. Šípkový čaj nesladíme, glukosa blokuje vstřebávání vitamínu C.


2 komentáře:

  1. Skvělý článek o přednášce o bylinkách a imunitě. S manželem máme rádi bylinky a přírodní doplňky stravy. Proto bych doporučila koupit si kotvičník zde všem, kteří hledají přírodní doplněk stravy na zvýšení hormonální aktivity, ale i energie. Jsme velmi spokojení s výsledky, kterých jsme s kotvičníkem dosáhli, a doufáme, že nám bude pomáhat i dále, aby se manžel cítil dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, děkuji za zajímavou zkušenost s kotvičníkem. Je dobré, že vám a manželovi pomáhá cítit se lépe a zvyšuje energii. Přírodní doplňky stravy mohou být cenným pomocníkem pro zdraví, ale vždycky je dobré je používat s rozmyslem a po konzultaci s lékařem. Každý organismus reaguje jinak. Sama mám dobrou zkušenost s echinaceou a rakytníkem na posílení imunity. Každý rok si je sama suším a při sběru používám ochranné rukavice. Přeji hodně zdraví.

      Vymazat