26. října 2022

Mezinárodní den stromů se nesl na léčivé vlně

 

Mezinárodní den stromů sice připadl na 20. října, my jsme ho však oslavili s předstihem už v úterý 18. 10. 2022.
Během programu, který se věnoval léčivým účinkům u nás rostoucích dřevin, mohli návštěvníci poznávat stromy a keře všemi smysly.

Kromě představení nedávno vydané publikace Poznáváme léčivé stromy a keře přiblížila návštěvníkům vybrané druhy dřevin muzejní botanička Petra Hanáková. Nechyběly četné fotografie i informace o použití v lidovém léčitelství i moderním bylinářství a gemmoterapii (medicíně pupenů).
Velké pozornosti se těšila také výstavka domácích léčivých přípravků. K vidění byly tinktury, masti, léčivé oleje a octy, sirupy, likéry, kompoty, džemy apod. Na etiketách se mohli návštěvníci seznámit s jejich účinky na naše zdraví a konkrétní recepty na všechny vystavené produkty pak najít v brožuře Léčivé stromy – receptář, která publikaci Poznáváme léčivé stromy a keře doplňuje.
Abychom nezůstávali pouze u teorie, v podzimním čase všem přišel vhod lipový čaj, čaj z květu černého bezu či voda s rakytníkem a mátou. Ochutnali jsme také poslední letošní dřínky.

Nejen léčivé účinky stromů, ale také jejich krásu a blahodárný účinek na duši, se nám pokusil zprostředkovat hrou na indiánské flétny Dušan Hanák. Mohli jsme si poslechnout flétny z bezu, jasanu, javoru, smrku, modřínu, jalovce a kaštanu.

Děkujeme za společně strávený příjemný večer a doufáme, že se se stromy společně ještě setkáme. Našim přáním je, abychom na ně nevzpomněli pouze jeden den v roce, ale uvízla v nás slova Otto Františka Bablera: Mějme stromy v úctě, každým svým dechem očišťují a obohacují náš svět.

Žádné komentáře:

Okomentovat