24. října 2022

Tvořili jsme s bylinami a textilem

Letošní podzimní dílna Bylin v muzeu byla plná tvůrčího potenciálu. Ke spolupráci jsme si tentokrát přizvali paní Evu Hánělovou a spojili téma bylin a textilu. 

Paní Hánělová se s námi podělila o cenné zkušenosti při výrobě voskovaných ubrousků, které se skvěle hodí k uchovávání potravin a jsou zajímavou alternativou k igelitovým sáčkům či alobalu.

Mezi roztápěním a rozžehlováním vosku jsme zdobili razítky či obtisky přírodnin plátěné pytlíčky a polštářky. Vznikaly opravdu nádherné a nápadité vzory i barevné kombinace.

Pytlíčky jsme plnili bylinami pro dobré spaní, uklidnění, pro úlevu při rýmě či navození příjemné atmosféry a pohody. Nechyběla levandule, meduňka, máta, heřmánek, tymián, majoránka, rozmarýn či řebříček.
Do polštářků zase přišla pšenice, pohankové nebo špaldové slupky. Bylin jsme přidávali jen hrstku pro provonění, protože polštářky jsou určené především k nahřívání. Mohou nám pomoci při úlevě od bolesti, při poruchách prokrvení, při nachlazení, pro příjemné uvolnění před masáží apod.

V průběhu dekorování, plnění, žehlení a šití se naše milé návštěvnice mohly osvěžit vodou s mátou a rakytníkem či bylinkovými čaji. Podzimní sobotní odpoledne se nám podařilo provonět voskem, bylinami i radostí z tvoření.
Nakonec jsme si ještě připravili tvarohovou pomazánku s jedlými planými rostlinami, abychom získali inspiraci na zdravou svačinku, kterou můžeme zabalit do našich nových vlastnoručně vyrobených voskovaných ubrousků. Do pomazánky jsme přidali ptačinec žabinec, bršlici, řebříček, popenec a jitrocel. Namazané chleby jsme pak zdobili jedlými květy měsíčku, jetele, hluchavky, slézu a semeny kopřivy.

 Děkujeme všem našim návštěvnicím za návštěvu, příjemně strávený čas i inspiraci pro naši další práci.

1 komentář:

  1. Je úžasné, jak se dají kombinovat byliny s textilními materiály k vytvoření něčeho krásného. Já mám ráda bylinky a každé léto si je sbírám a suším. Pak si z nich po celý rok vařím čaje, které mě vždycky postaví na nohy. Poslední dobou jsem si oblíbila Krupa Kratom, který mi pomáhá ulevit od únavy.

    OdpovědětVymazat