16. dubna 2020

Pupeny jasanu pročistí tělo a pomohou s virózami

Jarní příroda už pučí závratnou rychlostí a my můžeme v rašících pupenech nacházet léčivou sílu. Bohužel se letos na jaře nemohla uskutečnit plánovaná přednáška paní Mgr. Jarmily Podhorné právě na téma gemmoterapie – medicíny pupenů. Rádi bychom vám tedy chtěli přinést alespoň jeden typ na přípravek z pupenů.


6. dubna 2020

Podbělový sirup proti kašli

Podběl lékařský (Tussilago farfara)
Patří mezi první jarní rostliny, které se vydáváme sbírat, a je také cennou medonosnou rostlinou. Pomáhá s neduhy, které nás mohou ještě počátkem jara potrápit.
Zářivě žluté hlavičky podbělu si jen těžko s něčím spleteme. Dle počasí vykvétají v březnu až květnu. Listy se objeví až po odkvětu a mohou mít až 30 cm v průměru.

1. dubna 2020

Zdraví z jarní přírody na talíři


V současné situaci, kdy se většina lidí obává o své zdraví, má pro nás jarní příroda zrovna v tuto dobu připraveno to, co potřebujeme pro naše tělo i ducha.

20. února 2020

Domácí zubní pasta

Na naší poslední dílně, kde jsme se věnovali domácí přírodní kosmetice, jsme si připravili i zdravou zubní pastu. Nyní na ni přinášíme recept, který nám poskytla lektorka dílny paní Kateřina Podzemná.


12. února 2020

6. února 2020

Ptačinec žabinec – zimní divoká zelenina nejen na omeletu

S touto rostlinou jste se už určitě setkali. Ptačinec žabinec (Stellaria media) – neboli ptačinec prostřední či žabinec obecný – je opravdu hojný. Mladá nať je známá jako chutná divoká zelenina, která je k dispozici téměř celoročně. Žabinec je totiž velmi odolný zimě a kvete skoro po celý rok. Je vhodný především jako salátová zelenina, ale můžeme ho přidávat do polévek, pomazánek nebo z něj udělat pesto. Využijem ho také podobně jako listový špenát na těstoviny, do omelet či populárních smoothie. My jsme z ptačince připravili omeletu se salátem.

16. ledna 2020

Šípkový nápoj aneb ani v zimě bylinkář nespí!

Na první pohled by se mohlo zdát, že během zimy toho v přírodě pro naši domácí lékárnu mnoho nenajdeme.  Ale ani v tomto období nemusíme využívat pouze to, co se nám podařilo usušit či zakonzervovat během vegetační sezóny. Klidně i v lednu můžeme vyrazit do přírody pro její čerstvé dary.
Zvláště mírnější zimy nás přímo vybízí, abychom vyšli ven na šípky. Chceme vám dát typ na vitamínový nápoj z čerstvých šípků, pro který se nejlépe hodí mrazem přešlé, změklé šípky.