27. července 2017

Připravte si povzbuzující fermentovaný čaj (nejen pro dlouhé letní cestování)


Bylinářka paní Vrlová nám na vycházce na Jaroslavických pasekách ukázala, jak si připravíme fermentovaný čaj.
Tento nápoj z fermentovaného (zkvašeného) listí maliníku, ostružiníku a jahodníku má povzbuzující účinky podobné pravému čaji či kávě, neobsahuje však kofein. Ocení ho nejen řidiči při dlouhých hodinách za volantem, ale vychlazený může poskytnout příjemné letní osvěžení celé rodině. Fermentované listy můžeme připravovat jako klasický černý čaj, nebo je použít do směsí, např. směsi devatera bylin, které věnujeme některý z následujících příspěvků. Pokud si chcete do fermentace pustit, pomůže vám naše fotoreportáž.




Natrháme listy planě rostoucího maliníku, ostružiníku a jahodníku, nejlépe ve stejném poměru. Můžeme nechat zavadnout a pak rozložíme na plachetku.



Listy podrtíme válečkem...



... pokropíme vodou



... a důkladně zabalíme do pllachetky.


Vznikne nám váleček.



Ten pořádně stiskneme, přeložíme a vložíme do igelitového sáčku.



Vše zatížíme a necháme v teple 4 až 5 dní fermentovat. Občas zkontrolujeme. Listí po úspěšné fermentaci ztmavne, až zčerná. Pak je rozprostřeme a dobře usušíme.


Uchováváme nejlépe ve šroubovací sklenici.
Na šálek čaje použíjeme asi jednu čajovou lžičku (můžeme individuálně upravit), přelijeme horkou vopdou, necháme asi 10 minut luhovat, scedíme a vychutnáváme. 





















Žádné komentáře:

Okomentovat