7. prosince 2020

Osvěžovač vzduchu při nachlazení a originální PF ke stažení


Na minulé dílně Bylin v muzeu, která byla věnovaná přírodní kosmetice, jsme si s paní Kateřinou Podzemnou vyrobili také osvěžovač vzduchu. Do osvěžovače jsme zvolili esenciální oleje, které nám pomohou při nachlazení a příznivě působí na dýchací cesty. Osvěžovač jsme samozřejmě také hned vyzkoušeli a naprosto nás nadchnul. Proto se chceme o tento jednoduchý, ale velice efektní recept podělit. Navíc jsme pro vás připojili ke stažení přáníčko do nového roku. Osvěžovač tak můžete použít jako drobný dárek nebo originální PF.

Domácí osvěžovače vzduchu – bez chemie a přesně na míru
Pokud se chcete zbavit ve své domácnosti zbytečně používaných chemických látek a navíc využít potenciál přírodních vůní, můžete si velice jednoduchým způsobem vyrobit domácí osvěžovač vzduchu. Jeho složení si navíc upravíte přesně podle sebe. Vyberete si sami vůně, které jsou vám příjemné, působí pozitivně na vaši psychiku, zkrátka dělají vám dobře. To je asi nejlepší kritérium, které můžeme při výběru zvolit. Samozřejmě lze vůně i kombinovat, ale v tomto případě postupujeme obezřetněji, méně někdy může znamenat více.
Domácí osvěžovač vzduchu používáme v rozprašovači pro zvlhčení a osvěžení vzduchu (skvěle nahradí chemické osvěžovače na WC), můžeme si jej nastříkat i na polštář pro klidné spaní nebo lepší dýchání při rýmě a nachlazení.

Oblíbené směsi éterických olejů dle Kateřiny Podzemné

Uvolnění: levandule, meduňka, růže

Osvěžení: citron, verbena, rozmarýn

Proti stresu: levandule, cedrové dřevo, růže

Dýchací cesty: eukalyptus, máta

Premenstruační syndrom: růže, mandarinka, ylang ylang

Co budeme pro výrobu osvěžovače potřebovat?


Základem našeho domácího osvěžovače jsou přírodní silice (éterické neboli esenciální oleje), alkohol, který je důležitý pro jejich rozpuštění, a destilovaná voda. Domácí osvěžovač pak používáme v lahvičce s rozprašovačem.
Esenciální oleje vybíráme vždy přírodního původu, nikoli syntetické směsi. My jsme nakoupili zde. Alkoholu postačí malé množství, my jsme použili kosmetický lihový přípravek Deneth, ale můžete využít například vodku či domácí pálenku.
Lahvičky s rozprašovačem můžete zakoupit třeba na internetu (různé druhy zde, zde či zde), nebo použijte to, co máte doma k dispozici (např. prázdnou lahvičku od deodorantu apod.).


Osvěžovač vzduchu při nachlazení
2 polévkové lžíce       alkoholu

30 kapek                   oblíbené silice

cca 50 ml                   destilované vody

Vhodné silice: levandule, eukalyptus, máta, tymián, jalovec, jedle apod.

Alkohol vlijeme do nádobky a postupně přidáváme silice. Při každé nově nakapané zamícháme. Až je směs hotová, dolijeme destilovanou vodou. Dobře protřepeme. Dávku případně upravíme dle velikosti lahvičky.
Používáme na zvlhčení a osvěžení vzduchu, můžeme nastříkat také na polštář. Osvěžuje vzduch, usnadňuje dýchání, působí pozitivně na dýchací cesty.

Lahvička s domácím osvěžovače vzduchu může být i milým drobným dárkem. Pokud přidáte i návod na výrobu, určitě tím nadchnete. Lahvičku stačí vždy jen naplnit ingrediencemi, protřepat … a je hotovo. Ušetříte nejen peníze, ale také spoustu odpadu.

Můžete využít naše přáníčko do nového roku s návodem na zadní straně, které stáhnete zde. Stačí ho přivázat k lahvičce a originální PF 2021 s osvěžovačem je na světě. Případně si můžete vystřihnout pouze návod a využít jen kartičku s návodem.

Vše nejlepší v novém roce, hlavně hodně zdraví, svěžesti a kreativity přeje tým Bylin v muzeu a Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Žádné komentáře:

Okomentovat