Temnoplodec černoplodý, černý jeřáb, aronie
(Aronia melanocarpa)
Je menší keř či roubovaný stromek, který pochází ze Severní Ameriky, ale pro
své hodnotné plody se i u nás poměrně často pěstuje.
Plody černého jeřábu dozrávají už v srpnu, ale vhodnější je černé jeřabiny sklízet přezrálé či přemrzlé, mají pak příjemnější chuť.
Jsou velmi dobře skladovatelné, v chladu a temnu vydrží i dva měsíce.
Pro uchování všech hodnotných látek je nejvhodnější konzumace zasyrova.
Mají bohatý obsah vitamínů (PP, B2, B9), rutinu, karotenů, pektinů. Obsahují velké množství železa a jódu i další důležité prvky a biologicky aktivní látky.
Černé jeřabiny a jejich přínos pro naše zdraví
- detoxikační účinky, podporují funkci jater a ledvin,
- užívají se při poruchách činnosti štítné žlázy,
- jsou vhodné
pro prevenci zubního kazu,
- snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu,
- příznivě ovlivňují pružnost cév,
- pomáhají při arteroskleróze, křečových žilách a hemoroidech,
- používají se při léčbě krvácivých stavů a chronických zánětů,
- podporují imunitní systém, celkově posilují organismus a působí proti
chudokrevnosti,
- snižují emocionální nerovnováhu.
Plody černého jeřábu nemají žádné nežádoucí účinky ani kontraindikace.
Smoothie z černých jeřabin
Forma smoothie
je velmi vhodný a jednoduchý způsob, jak si obohatit jídelníček o hodnotné
plody černého jeřábu a navíc je konzumovat zasyrova. V lahodném nápoji je
potlačena i svíravá chuť jeřabin. Ty nejsou totiž při samotné konzumaci zasyrova příliš
chutné.
5 lžic plodů černého jeřábu
7 lžic jogurtu
1 lžíce medu
Vše dobře rozmixujeme a ihned podáváme.
Smoothie můžeme také dosladit banánem nebo jablečným moštem či je doplnit o další ovoce.
Zdroje:
P. Hanáková: Léčivé stromy, receptář
J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin 1.
https://botany.cz/cs/aronia-melanocarpa/
Foto: Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně
Kresba: Magda Bábková Hrochová
Žádné komentáře:
Okomentovat