24. dubna 2020

Divoké pesto aneb jarní byliny na italskou notu

Přinášíme další recept na přípravu jarních planých rostlin. Poslala nám ho naše milá příznivkyně, která se nechala inspirovat jarní divokou kuchyní. Za nápad moc děkujeme. Hned jsme ho samozřejmě vyzkoušeli.

16. dubna 2020

Pupeny jasanu pročistí tělo a pomohou s virózami

Jarní příroda už pučí závratnou rychlostí a my můžeme v rašících pupenech nacházet léčivou sílu. Bohužel se letos na jaře nemohla uskutečnit plánovaná přednáška paní Mgr. Jarmily Podhorné právě na téma gemmoterapie – medicíny pupenů. Rádi bychom vám tedy chtěli přinést alespoň jeden typ na přípravek z pupenů.


6. dubna 2020

Podbělový sirup proti kašli

Podběl lékařský (Tussilago farfara)
Patří mezi první jarní rostliny, které se vydáváme sbírat, a je také cennou medonosnou rostlinou. Pomáhá s neduhy, které nás mohou ještě počátkem jara potrápit.
Zářivě žluté hlavičky podbělu si jen těžko s něčím spleteme. Dle počasí vykvétají v březnu až květnu. Listy se objeví až po odkvětu a mohou mít až 30 cm v průměru.

1. dubna 2020

Zdraví z jarní přírody na talíři


V současné situaci, kdy se většina lidí obává o své zdraví, má pro nás jarní příroda zrovna v tuto dobu připraveno to, co potřebujeme pro naše tělo i ducha.

20. února 2020

Domácí zubní pasta

Na naší poslední dílně, kde jsme se věnovali domácí přírodní kosmetice, jsme si připravili i zdravou zubní pastu. Nyní na ni přinášíme recept, který nám poskytla lektorka dílny paní Kateřina Podzemná.


12. února 2020

6. února 2020

Ptačinec žabinec – zimní divoká zelenina nejen na omeletu

S touto rostlinou jste se už určitě setkali. Ptačinec žabinec (Stellaria media) – neboli ptačinec prostřední či žabinec obecný – je opravdu hojný. Mladá nať je známá jako chutná divoká zelenina, která je k dispozici téměř celoročně. Žabinec je totiž velmi odolný zimě a kvete skoro po celý rok. Je vhodný především jako salátová zelenina, ale můžeme ho přidávat do polévek, pomazánek nebo z něj udělat pesto. Využijem ho také podobně jako listový špenát na těstoviny, do omelet či populárních smoothie. My jsme z ptačince připravili omeletu se salátem.