14. října 2024

Jak jsme se celé ponořily do kopřiv

Říjnová dílna byla sice monotématická, ale určitě ne málo bohatá. Věnovala se kopřivě, která je úžasnou univerzální léčivou bylinou.

Kopřivu můžeme využívat od jara do podzimu a použít ji celou, od kořenů až po plody. Lze z ní připravit pestrou škálu domácích léčivých přípravků, ale její všestrannost můžeme bohatě využít i v kuchyni. Její univerzální léčebné působení se projevuje na všech tělesných funkcích a orgánech. Z dlouhé řady jejích benefitů můžeme zmínit, že kopřiva je jednou z nejlepších léčivek na čištění krve a krvetvorbu, pomáhá ledvinám a nadledvinkám, chrání plíce a játra, podporuje metabolismus, trávicí ústrojí, pohybový aparát, hormonální systém, krevní oběh a srce, pomáhá při únavě, díky ní můžeme být vitální, mít zdravé vlasy i pokožku.

Kopřivě a jejím účinkům na naše zdraví jsme se však nevěnovali pouze teoreticky, ale také prakticky. Ochutnali jsme tradiční nálev (čaj) ze sušených kopřiv, ale také bylinný výluh dle americké bylinářky Susun S. Weed, na který jsme zase použili kopřivy čerstvé. Osvěžili jsme se i kopřivovým oxymelem a degustovali kopřivové chipsy.

Společně jsme si připravili kopřivovou sezamovou sůl a malé kopřivové menu sestávající z kopřivových cuketových placiček, kopřivového smetanového dipu a čerstvého kopřivového salátu.

Pro podporu imunity, cév a krvetvorby jsme na závěr ochutnali také kopřivové smoothie s aronií.

Kopřiva jako „ohnivá bylina“ nás rozehřála na těle i na duchu. Všem milým účastnicím děkujeme za návštěvu, sdílení vlastních zkušeností i vytvoření příjemné srdečné atmosféry.




Žádné komentáře:

Okomentovat