V nadcházejícím podzimu určitě přijde vhod trocha prohřátí a rozveselení. Uvařte si šálek horkého čaje, zabalte se do teplé deky a dejte si sušenky s voňavým kořením. Je v nich spojena síla skořice, hřebíčku, muškátového oříšku a pšenice špaldy.
Špalda a koření radosti – s čím nám můžou pomoci
Pšenice špalda je podle Hildegardy nejlepším obilím. Je teplá, výživná a silná, ale zároveň jemná. Dává do rovnováhy tělo i krev a navozuje veselou mysl a radost v duši.
Směs skořice, hřebíčku a muškátového oříšku je zase někdy nazývána jako „koření radosti“. Tato kombinace hřejivého koření pomáhá při oslabení nervů, únavě a nedostatku energie, ztrátě koncentrace a poruchách soustředěnosti (zvláště u mladistvých), ale také při smutku, zatrpklosti, rozladěnosti a depresích.
20 g mleté skořice (cca 4 lžíce)
20 g mletého muškátového oříšku (cca 4 lžíce)
5 g mletého hřebíčku (cca 1 lžíce)
500 g špaldové mouky
250 g másla
150 g cukru
2–3 celá vejce
špetka soli
případně několik lžic vody dle potřeby
Mouku
smícháme s kořením a se solí.
Přidáme změklé máslo, cukr a vejce.
Vypracujeme těsto, které necháme odležet asi 30 minut v chladničce.
Těsto vyválíme na tloušťku asi 3 mm a vykrájíme z něj asi 70 sušenek.
Pečeme na vymazaném plechu dozlatova při 180 °C asi 15 minut.
Užíváme 3 až 5 sušenek denně, nepřekračujeme dávkování!
K sušenkám se doporučuje podávat špaldovou kávu. Při výkyvech nálad, melancholii a mírných depresích je velmi vhodný i fenyklový čaj nebo ředěné horké víno, které pomáhá i při nespavosti. Připravíme ho tak, že 2 minuty prudce povaříme sklenici vína (asi 200 ml) a do vroucího vlijeme likérovou sklenku (cca 50 ml) studené vody. Pijeme teplé po doušcích.
Tip!
Pro ještě zdravější variantu můžeme do sušenek přidat méně cukru nebo jej nahradit medem či březovým cukrem.
K sušenkám se doporučuje podávat špaldovou kávu. Při výkyvech nálad, melancholii a mírných depresích je velmi vhodný i fenyklový čaj nebo ředěné horké víno, které pomáhá i při nespavosti. Připravíme ho tak, že 2 minuty prudce povaříme sklenici vína (asi 200 ml) a do vroucího vlijeme likérovou sklenku (cca 50 ml) studené vody. Pijeme teplé po doušcích.
Tip!
Pro ještě zdravější variantu můžeme do sušenek přidat méně cukru nebo jej nahradit medem či březovým cukrem.
Foto: Muzeum JVM ve Zlíně
Zdroje:
Delpechová, M-F., V kuchyni se svatou Hildegardou z Bingenu, Ergo Brauner,
2024.
Hertzka, Gottfried: Lékárna svaté Hildegardy, Akcent Třebíč, 2005.
Schiller, Reinhard: Svatá Hildegarda a
její léčebné metody, Ikar, Praha, 1999.
Strehlow, W., Medicína Hildegardy von Bingen, Fontána 2004.
Žádné komentáře:
Okomentovat