Možná jste
si při procházkách lesem všimli, že nám letošní rok přinesl velkou úrodu
žaludů. Toho můžeme využít a připravit si zdravou „lesní kávu“!
Duby mají
totiž, obdobně jako další druhy stromů, tzv. semenné roky, kdy je žaludů
nadúroda, ale v mezidobí plodí málo. Intervaly semenných let se pohybují
asi mezi 3 až 6 lety. V dané
oblasti bývají stromy synchronizované a mívají semenný rok ve stejnou
dobu.
Žaludy nejen
pro divočáky
Plody všech
našich dubů jsou jedlé, je pro ně však typický značný obsah tříslovin velmi
svíravé chuti. Vyhledávají
je především divoká prasata, ale v dobách nedostatku se používaly jako
kávová náhražka a připravovala se z nich také žaludová mouka. Pro tento
účel se žaludy nejprve usušily, pak pražily, vyluhovaly vápennou vodou, aby se
zbavily hořkosti, a po usušení mlely na mouku.
V současnosti
se opět dostávají produkty z žaludů do povědomí a můžeme je najít i v prodejnách
zdravé výživy. Vyzdvihována je jejich výživová hodnota a příznivé účinky na zdraví.
Žaludy
obsahují kolem 40% škrobu a přes 20% tuku. Významný je také podíl minerálů,
především fosforu, draslíku, hořčíku a vápníku. Jsou tedy vhodné pro podporu
zdraví našich kostí.
Oblíbená žaludovka
Jako
náhražka pravé kávy se žaludy používaly už v 18. století. Žaludová
káva byla jednou z finančně nejúspornějších. Přes určitou trpkost se pro léčivé účinky
doporučovala zejména dětem. Měla pomáhat při katarech a průjmech a působit
proti tuberkulóze. Svého času byla považována za ideální umělou dětskou výživu.
Oblíbená byla hlavně v německém prostředí. V první polovině 19. století se
jí zde spotřebovalo víc než cikorky. Naposledy našla své uplatnění za první
světové války. V současnosti se opět dostává do povědomí jako alternativa
k pravé kávě i kávovinám z obilí či čekanky. Je doporučována jako posilující
a dezinfekční nápoj. Neobsahuje kofein ani lepek.
Její užívání
je vhodné při angině pectoris, zánětech, otocích lymfatických žláz i
onemocněních močového měchýře. Hlavní
oblast působení je však při zažívacích potížích, průjmech, pro zklidnění a
posílení žaludku, jater a sleziny i celkové posílení organismu.
Jak
si žaludovou kávu připravíme?
Nasbírané
žaludy dáme na plech a v troubě opražíme asi při 180°C. Při pražení začnou
žaludy postupně praskat. Průběžně je promícháváme a kontrolujeme barvu uvnitř
popraskaných žaludů, měla by odpovídat barvě upražených kávových zrn. Pražení trvá
asi 45 až 60 minut.
Po upražení
necháme žaludy vychladnout, oloupeme je (můžeme si pomoci např. louskáčkem na
ořechy).
Pak je
podrtíme v hmoždíři nebo dáme do utěrky a podrtíme paličkou na maso. Takto
upravené je můžeme pomlít na kávovém mlýnku. Postupujeme však obezřetně, náš
postarší elektrický kávový mlýnek větší dávku žaludů nezvládl a zkolaboval.
Jako nejjistější způsob se nám osvědčilo rozdrcení žaludů ve starém hmoždíři.
Tímto způsobem se před nástupem kafemlýnků káva podomácku drtila.
Na jeden
šálek pak dáme asi 1až 2 čajové lžičky žaludové kávy. Pokud by byla pro nás
chuť příliš svíravá, můžeme kávu dochutit mlékem či kořením (např. skořicí,
hřebíčkem, koriandrem) nebo k žaludové kávě přidat pravou kávu nebo jinou
kávovinu (např. Karo).
Pak už jen
vychutnáváme tuto „lesní kávu“ a užíváme si jejích blahodárných účinků.
Pokud žaludy
nezpracujeme hned, můžeme je pro pozdější použití usušit, nejlépe však na
sluníčku nebo mírném umělém teple.
Žaludovou jsem ještě neměl, ale jednou jsem si dokonale pochutnal na cibetkové kávě. Přinesl mi ji jeden klient, kterému dělám copywriting jako poděkování za moji práci. To jsou takové ty pozitivní recenze, které člověk nepotřebuje mít napsané. A musím říct, že to byla jedna z nejlepších káv, které jsem kdy neměl. To nebylo kafe, to byl obřad. .)
OdpovědětVymazatŽaludová káva může mít zvláště zpočátku nezvyklou svíravou chuť. Můžeme doporočit ji nakombinovat s čekankovou kávou (čistý pražený kořen čekanky - Karo od Kávovin Pardubice). Chuť je pak více vyvážená. Pro milovníky kávovin je to skvělá kombinace. Navíc velmi zdraví prospěšná.
OdpovědětVymazatBy mě taky trochu zajímalo, jak to chutná. Jako já jsem zvyklá ne leccos. Užívám pravidelně kratom, takže ta zemitost a svíravost mi zase tak nevadí, ostatně jsem na to docela zvyklá a vlastně mě to docela baví. Důležité je, aby ta káva fungovala tak, jak má, protože to je to jediné, o co mi jde. :)
OdpovědětVymazatŽaludová káva mě zaujala jako zajímavá alternativa ke klasickému nápoji. Je skvělá pro ty, kteří chtějí omezit kofein nebo hledají nové chutě. Zároveň má i výhody pro zdraví, jako je podpora trávení a obsah antioxidantů. Je fascinující, jak příroda nabízí různé možnosti, jak si užít kávu bez tradičních surovin. Pokud máte zájem o další přírodní produkty, doporučuji se podívat na https://www.adamkrupa.cz pro inspiraci.
OdpovědětVymazat