2. listopadu 2018

Ovesná polévka pro nemocného kašlem

aneb „Když já jim dám ovsa, oni skáčou hopsa!“

Na podzimnídílně inspirované valašskou tradicí, kde byla naším hostem paní Vanda Vrlová, jsme vařili léčivou ovesnou polévku.  Použili jsme recept z její knížečky – Nasbíráno mezi Jány aneb o lidovém léčitelství, kde je doporučována pro nemocné kašlem.
Polévka byla tak dobrá, že jsme se rozhodli o recept podělit. Určitě přijde vhod v podzimním a zimním sychravém počasí, i když nás zrovna kašel trápit nebude. Paní Vrlová nezapomněla opomenout také její příznivý vliv na posílení mužnosti. 


Na polévku budeme potřebovat:
0,5 l ovsa (bezpluchý oves koupíme v prodejnách zdravé výživy)
½ cibule
2 stroužky rozetřeného česneku
houby (mohou být i sušené), kořenovou zeleninu
máslo
sůl, případně zelené koření (použili jsme nať petržele, libečku a celeru) a sušená majoránka



Oves namočíme přes noc do vody, druhý den vodu slijeme, dáme čerstvou a vaříme do změknutí s cibulí, česnekem a houbami.



Mezitím nakrájíme kořenovou zeleninu a uvaříme ji zvlášť (my jsme použili mrkev, celer, petržel a přidali kousek jarní cibulky a zelené natě petržele, libečku a celeru).



Asi po půlhodině je oves měkký. Smícháme vše dohromady, osolíme, omastíme máslem a případně okořeníme (přidali jsme majoránku). 


Polévka je velmi vydatná a chutná.


2 komentáře:

  1. Jako polévka vypadá fakt skvěle. Já mám ovesnou polévku, respektive polévku s ovesnými vločkami rád prostě i jen tak. A když mám třeba problémy s imunitou, dám si tam trochu lichořeřišnice kapky nebo tinktura. Spíš teda hlavně ty kapky. Na chuť to nemá vliv a člověk do sebe dostane zase kousek přírody. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Lichořeřišnici můžeme přes zimu pěstovat i v květináči za oknem a přidat ji do polévky čerstvou. Podobně i popenec obecný, který můžeme najít i pod sněhem, a který si lze pěstovat také za oknem jako "divokou zeleninu", jak se to dělalo dříve na Valašsku.

    OdpovědětVymazat