Na podzimnídílně inspirované valašskou tradicí, kde byla naším hostem paní Vanda Vrlová, jsme vařili léčivou ovesnou polévku. Použili jsme recept z její knížečky – Nasbíráno mezi Jány aneb o lidovém léčitelství, kde je doporučována pro nemocné kašlem.
Polévka byla
tak dobrá, že jsme se rozhodli o recept podělit. Určitě přijde vhod v podzimním
a zimním sychravém počasí, i když nás zrovna kašel trápit nebude. Paní Vrlová
nezapomněla opomenout také její příznivý vliv na posílení mužnosti.
Na polévku
budeme potřebovat:
0,5 l ovsa (bezpluchý oves koupíme v prodejnách
zdravé výživy)
½ cibule
2 stroužky rozetřeného česneku
houby (mohou být i sušené), kořenovou zeleninu
máslo
sůl, případně zelené koření (použili
jsme nať petržele, libečku a celeru) a
sušená majoránka Oves namočíme přes noc do vody, druhý den vodu slijeme, dáme čerstvou a vaříme do změknutí s cibulí, česnekem a houbami.
Mezitím nakrájíme
kořenovou zeleninu a uvaříme ji zvlášť (my jsme použili mrkev, celer, petržel a
přidali kousek jarní cibulky a zelené natě petržele, libečku a celeru).
Asi po
půlhodině je oves měkký. Smícháme vše dohromady, osolíme, omastíme máslem a
případně okořeníme (přidali jsme majoránku).
Polévka je velmi vydatná a chutná.
Jako polévka vypadá fakt skvěle. Já mám ovesnou polévku, respektive polévku s ovesnými vločkami rád prostě i jen tak. A když mám třeba problémy s imunitou, dám si tam trochu lichořeřišnice kapky nebo tinktura. Spíš teda hlavně ty kapky. Na chuť to nemá vliv a člověk do sebe dostane zase kousek přírody. :)
OdpovědětVymazatLichořeřišnici můžeme přes zimu pěstovat i v květináči za oknem a přidat ji do polévky čerstvou. Podobně i popenec obecný, který můžeme najít i pod sněhem, a který si lze pěstovat také za oknem jako "divokou zeleninu", jak se to dělalo dříve na Valašsku.
OdpovědětVymazat