10. září 2019

Mák v muzeu ve Zlíně

Až do 6. října můžete navštívit výstavu, kterou jsme připavili v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Výstava je věnována prastaré kulturní rostlině – máku – a je doplněna makovými obrazy a dekoracemi Marcely Šimečkové.
Ještě na nás čakají také dvě komentované prohlídky. Více najdete zde.



Výstava představuje mák nejen jako zajímavou plodinu s tisíciletou historií, ale také jako kulturní fenomén. Přibližuje, jak se mák pěstoval dříve i jak se pěstuje dnes, vysvětluje, proč  jsme v současnosti makovou velmocí.  Návštěvníkům vypráví o jeho tradičním zpracování a využití, i jeho prospěšnosti v našem jídelníčku a nepostradatelnosti v moderní medicíně. Mák byl od pradávna posvátnou a magickou rostlinou, jejíž symbolika se odráží i v naší lidové tradici.
Také děti vtáhne mák do tajemství makového pole. Na hravých aktivitách jim ukáže, že i jedna jediná rostlina může být plná příběhů a zajímavostí.

 

Velmi atraktivní část výstavy tvoří makové obrazy a dekorace Marcely Šimečkové. Paní Šimečková pěstuje několik odrůd máku a z makových semen, makovic, stonků i květů vytváří originální výtvarná díla. Do své tvorby vtěluje nejen fascinaci mákem jako krásnou a užitečnou rostlinou, ale také lásku ke krajině a lidové tradici. Skrze drobná maková zrnka nám otevírá bránu k hravosti, tvořivosti, jemnému vnímání světa kolem nás. Ten nám poskytuje, stejně jako mák svými tisíci semínky, tisíce drobných možností, ze kterých může vyrůst něco nečekaného…


Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně
14|15 BAŤŮV INSTITUT
1. podlaží budovy 14
www.muzeum-zlin.cz


Žádné komentáře:

Okomentovat