V podzimním období je konzumace
bezinek – plodů bezu černého (Sambucus nigra) – nadmíru vhodná. Dodají
nám vitamíny, pomohou s posílením imunity a jejich protizánětlivé účinky
využijeme také při nachlazení a bolestech
v krku. Kromě toho snižují krevní tlak, pomáhají při bolestech
kloubů, páteře, zubů, nervových
bolestech (např. trojklanného nervu, sedacího nervu) a migrénách.
Lze je použít na výrobu povidel,
džemů, sirupů, likérů a kompotů. Můžeme z nich uvařit kaši či puding.
Tip
Bezinky mají vysokou biologickou hodnotu, kromě
vitamínů obsahují i rutin a vysoké množství vlákniny. Usušené a nadrcené je
můžeme používat i do jogurtů, koktejlů, kaší apod.
Pozor!
Plody černého bezu jsou
začerstva mírně jedovaté. Tepelná úprava nebo sušení však toxicitu
neutralizuje.
Bezinková kaše
Marie Úlehlová-Tilschová podává skvělé inspirace ve své knize Česká strava lidová, která poprvé vyšla v roce 1945. Píše, že na jižní Moravě se z plodů černého bezu připravovala kaše. Bobule se slabě osolily, povařily, osladily a zahustily krupicí. Kaše se mastila máslem a sypala tvarohem.
Bezinková kaše se vařívala i s mlékem a kromě krupice ji můžeme zahustit moukou a strouhaným perníkem. Někdy se bezinky na kaši jen svařily s cukrem. V této podobě se také používaly k pokapávání knedlíků. Kaši můžeme také „nadstavit“ na kostičky nakrájenými či nastrouhanými jablky nebo hruškami. Čerstvé bezinky můžeme také rozvařit v ovesné, jáhlové nebo pohankové kaši.
Marie Úlehlová-Tilschová podává skvělé inspirace ve své knize Česká strava lidová, která poprvé vyšla v roce 1945. Píše, že na jižní Moravě se z plodů černého bezu připravovala kaše. Bobule se slabě osolily, povařily, osladily a zahustily krupicí. Kaše se mastila máslem a sypala tvarohem.
Bezinková kaše se vařívala i s mlékem a kromě krupice ji můžeme zahustit moukou a strouhaným perníkem. Někdy se bezinky na kaši jen svařily s cukrem. V této podobě se také používaly k pokapávání knedlíků. Kaši můžeme také „nadstavit“ na kostičky nakrájenými či nastrouhanými jablky nebo hruškami. Čerstvé bezinky můžeme také rozvařit v ovesné, jáhlové nebo pohankové kaši.
Bezinky mírně podlijeme vodou, přidáme na kostičky nakrájená jablka, špetku soli a podusíme do měkka. Pak zahustíme jemnými ovesnými vločkami, ještě chvíli povaříme a přidáme med, máslo a tvaroh. |
Bezinkový puding
Obdobou tradiční bezinkové kaše může být bezinkový puding. Odměříme si 1 litr vody. Trochu vody si necháme na rozmíchání pudingu, zbytek nalijeme do kastrolu, přidáme bezinky a jablka pokrájená na kousky (množství zvolíme dle vlastního uvážení tak, aby bylo vše dobře ponořené), případně dochutíme mletou skořicí, hřebíčkem a badyánem. Dle chuti osladíme a povaříme asi 10 minut. Pak přidáme 2 vanilkové pudingy rozmíchané v troše vody, ještě chvíli povaříme, nalijeme do misek a podáváme teplé nebo vychladlé. Můžeme ozdobit kysanou smetanou či šlehačkou.
Obdobou tradiční bezinkové kaše může být bezinkový puding. Odměříme si 1 litr vody. Trochu vody si necháme na rozmíchání pudingu, zbytek nalijeme do kastrolu, přidáme bezinky a jablka pokrájená na kousky (množství zvolíme dle vlastního uvážení tak, aby bylo vše dobře ponořené), případně dochutíme mletou skořicí, hřebíčkem a badyánem. Dle chuti osladíme a povaříme asi 10 minut. Pak přidáme 2 vanilkové pudingy rozmíchané v troše vody, ještě chvíli povaříme, nalijeme do misek a podáváme teplé nebo vychladlé. Můžeme ozdobit kysanou smetanou či šlehačkou.
Bezinkový puding doplněný kysanou smetanou, skořicí a měsíčky jablek. |
Žádné komentáře:
Okomentovat