13. září 2019

Bezinková kaše a puding

Možná to znáte, někdy prostě nemáme čas na výrobu džemů, sirupů či likérů, a když se čas najde, podzimní úroda z lesů a strání je už pryč. My máme tip, jak můžeme jednoduše plané podzimní plody využít pro posílení našeho zdraví a vychutnání si babího léta. Zkuste třeba bezinkovou kaši nebo puding.
 

V podzimním období je konzumace bezinek – plodů bezu černého (Sambucus nigra) – nadmíru vhodná. Dodají nám vitamíny, pomohou s posílením imunity a jejich protizánětlivé účinky využijeme také při nachlazení a bolestech v krku. Kromě toho snižují krevní tlak, pomáhají při bolestech kloubů, páteře, zubů, nervových bolestech (např. trojklanného nervu, sedacího nervu) a migrénách.
Lze je použít na výrobu povidel, džemů, sirupů, likérů a kompotů. Můžeme z nich uvařit kaši či puding.

Tip
Bezinky mají vysokou biologickou hodnotu, kromě vitamínů obsahují i rutin a vysoké množství vlákniny. Usušené a nadrcené je můžeme používat i do jogurtů, koktejlů, kaší apod.

Pozor!
Plody černého bezu jsou začerstva mírně jedovaté. Tepelná úprava nebo sušení však toxicitu neutralizuje.

Bezinková kaše 
Marie Úlehlová-Tilschová podává skvělé inspirace ve své knize Česká strava lidová, která poprvé vyšla v roce 1945. Píše, že na jižní Moravě se z plodů černého bezu připravovala kaše. Bobule se slabě osolily, povařily, osladily a zahustily krupicí. Kaše se mastila máslem a sypala tvarohem.
Bezinková kaše se vařívala i s mlékem a kromě krupice ji můžeme zahustit moukou a strouhaným perníkem. Někdy se bezinky na kaši jen svařily s cukrem. V této podobě se také používaly k pokapávání knedlíků. Kaši můžeme také „nadstavit“ na kostičky nakrájenými či nastrouhanými jablky nebo hruškami. Čerstvé bezinky můžeme také rozvařit v ovesné, jáhlové nebo pohankové kaši.

Bezinky mírně podlijeme vodou, přidáme na kostičky nakrájená jablka, špetku soli a podusíme do měkka. Pak zahustíme jemnými ovesnými vločkami, ještě chvíli povaříme a přidáme med, máslo a tvaroh.

Bezinkový puding 
Obdobou tradiční bezinkové kaše může být bezinkový puding. Odměříme si 1 litr vody. Trochu vody si necháme na rozmíchání pudingu, zbytek nalijeme do kastrolu, přidáme bezinky a jablka pokrájená na kousky (množství zvolíme dle vlastního uvážení tak, aby bylo vše dobře ponořené), případně dochutíme mletou skořicí, hřebíčkem a badyánem. Dle chuti osladíme a povaříme asi 10 minut. Pak přidáme 2 vanilkové pudingy rozmíchané v troše vody, ještě chvíli povaříme, nalijeme do misek a podáváme teplé nebo vychladlé. Můžeme ozdobit kysanou smetanou či šlehačkou.

Bezinkový puding doplněný kysanou smetanou, skořicí a měsíčky jablek.

Žádné komentáře:

Okomentovat