21. října 2019

Domácí přírodní kosmetika s Kateřinou Podzemnou

Na letošní podzimní dílnu přijala naše pozvání paní Kateřina Podzemná, která se zabývá výrobou domácí přírodní kosmetiky.


Zásobovala nás radami i vlastními zkušenostmi, jak si doma připravit přípravky k péči o pleť i vlasy a prospět svému zdraví. Objasnila nám důležitost kvalitních suroviny, protože vše, čím si ošetříme pokožku, se dostává také dovnitř našeho těla. Velice efektivní věci však mohou být i velmi jednoduché. Například peeling ze třtinového cukru a kvalitního rostlinného oleje.



Dostali jsme se i k tématu esenciálních olejů a vyzkoušeli si aroma masku.
Z esenciálních olejů doma určitě využijeme olej levandulový, a to nejen při výrobě kosmetiky, ale i v naší lékárničce. Jako jediný esenciální olej jej můžeme bez obav použít přímo na pokožku. Je vynikající na popáleniny, bodnutí hmyzem, podrážděnou kůži, k ošetření modřin a drobných poranění. Zklidňuje, mírní otoky a svědění.


Tvořivou  část odpoledne jsme začali výrobou mýdla z mýdlové hmoty. Tu jsme obohatili bylinami a esenciálními oleji. Výstava Mák, kterou mohli návštěvníci shlédnout v 1. podlaží, inspirovala také k přípravě peelingového makového mýdla. Mýdlová hmota je vhodnou variantou, pokud se nechceme pouštět do náročnější výroby domácího mýdla procesem zmýdelnění tuků.


Pak přišly na řadu šumivé koule do koupele. Bohužel naše nepozornost způsobila, že nám v několika případech vznikly místo koulí „šumivé řezy“ a my si tak ověřili, že se vodou při výrobě šumivek musí opravdu šetřit. Vše se však nakonec v dobré obrátilo a my měli vlastně dvě varianty výrobku.


Ještě jsme stihli přípravu zdravé zubní pasty.

Počasí dávalo najevo, že podzim už je opravdu tady a venku lilo jako z konve. My jsme se proto posilňovali nejen naším oblíbeným čajem devatera kvítí od paní Vrlové, ale vyzkoušeli jsme také čaj čistící (zlatobýl obecný, přeslička rolní, pýr plazivý, bříza bělokorá, heřmánek pravý, prvosenka jarní, kokoška pastuší tobolka), čaj na dýchací cesty (popenec obecný, divizna velkokvětá, yzop lékařský, sléz maurský, mateřídouška, prvosenka jarní) a podporu imunity (proskurník lékařský, kopřiva dvoudomá, benedikt lékařský, meduňka lékařská, třezalka tečkovaná, yzop lékařský, řebříček obecný).
O dílnu věnovanou domácí přírodní kosmetice byl velký zájem. Bohužel jsme nemohli vyhovět všem, kteří se chtěli zúčastnit, proto jsme se rozhodli věnovat se tomuto tématu také v příštím roce. Na našem blogu budeme také postupně zveřejnovat návody na výrobky, které jsme si připravili.

Žádné komentáře:

Okomentovat