5. prosince 2019

Mýdla z mýdlové hmoty – jednoduše a hravě

Na minulé dílně Bylin v muzeu jsme si povídali o výrobě mýdel. Sami jsme si pak vyzkoušeli jednoduchou přípravu mýdla z mýdlové hmoty. Pokud si doma chceme vyrobit vlastní mýdlo, či někoho potěšit originálním dárkem nebo pozorností, je tento způsob rychlejší a snazší než proces zmýdelňování tuků pomocí louhu. Navíc můžete do výroby mýdel z mýdlové hmoty bez obav zapojit také děti.


Co budeme potřebovat?

mýdlovou hmotu

kastrůlek na mýdlovou hmotu a větší kastrol na vodní lázeň

naběračku

plastové nebo silikonové formičky

špejli či dřívko na zamíchání

přísady do mýdel (sušené byliny, materiál s peelingovým efektem, vonné esenciální oleje)

Mýdlovou hmotu seženeme v hobby či výtvarných potřebách a v internetových obchodech. Můžeme zvolit různé druhy. Bílou či transparentní, obohacenou rostlinnými oleji a jinými látkami.
Pokud chceme vyrábět mýdla jednoho druhu, přidáme přísady přímo do roztavené hmoty. Když však chceme vyzkoušet různé druhy mýdel, dáme přísady do jednotlivých formiček. Můžeme použít sušené byliny (květy levandule, jazykovité květy měsíčku, nadrobené listy máty, meduňky, okvětní lístky růže, slézu apod.). Pro peelingový efekt se výborně hodí mák nebo jemné ovesné vločky. Vůni dodáme pomocí esenciálních olejů. Můžeme použít olej stejného druhu, jako jsou byliny v mýdle, případně experimentovat a zkombinovat více vůní.

Jak na to?

Mýdlovou hmotu nakrájíme na kousky a na mírném plameni, lépe však ve vodní lázni, rozehřejeme.
Do každé silikonové formičky nasypeme přísady a přidáme ještě 3 až 5 kapek esenciálního oleje. Zde je použitý mák a citronová silice. Případně můžeme přidat i bavlněný provázek k zavěšení mýdla.


Do formičky nalijeme roztavenou mýdlovou hmotu a ihned dobře promícháme. Necháme vychladnout asi 30 minut až 1 hodinu dle velikosti mýdla.
Mýdla pak vyjmeme z formiček a můžeme zabalit. My jsme použili papírové sáčka a razítka. K dispozici vám jsou také naše originální balicí papíry a taštičky.



Příjemné a voňavé chvíle při tvoření přeje tým Bylin v muzeu.

Žádné komentáře:

Okomentovat