Podle tradice by neměl mák na štědrovečerním stole chybět. Přinese do Vaší domácnosti hojnost a plodnost! Makové kuličky navíc zvládnete vyrobit i na poslední chvíli. Jak jsme si sami ověřili, jsou nejen
velice rychlé a jednoduché, ale i moc dobré. Můžete je využít i jako malý vánoční dárek plný zdraví a hojnosti. Pro tento případ jsme pro Vás připravili ke stažení kartičku s přáním a receptem. Kuličky jsou přirozeně bezlepkové a potěšíte jimi i milovníky raw stravy.
Mák na štědrovečerním stole
Mák na štědrovečerním stole
Na vánočním stole našich předků
nesměl mák chybět. Byl příslibem plodnosti a hojnosti v následujícím roce (aby
všeho bylo tolik, jako zrnek máku). Byl sice spojován také se spánkem a smrtí, ale i se znovuzrozením a ochranou před nečistými silami.
Kuličky plné zdraví
Kuličky jsou doslova plné zdraví. Mák je bohatý především na tuky, ale vyniká také velkým podílem bílkovin, nechybí vitaminy,
minerální látky a vláknina. Významný je vysoký obsah vápníku, hořčíku a železa,
vitamínu E, B1, B3, B5, esenciálních mastných kyselin a dalších zdraví
prospěšných látek.
Jeho
konzumace je doporučována pro zdravé kosti a zuby, jako prevence osteoporózy, kardiovaskulárních
a nádorových onemocnění i dalších civilizačních chorob. Pomůže nám zlepšit paměť,
stav nehtů, vlasů i pokožky. Doporučuje se při migrénách, revmatu, vysokém
krevním tlaku, vysoké
hladině cholesterolu, stresu,
únavě a depresi.
Makové kuličky – recept
1 hrnek mletého máku, ½ hrnku mletých
libovolných ořechů (vlašských, lískových, mandlí, buráků apod.), 3 polévkové
lžíce medu, 1/3 hrnku sušeného ovoce (fíků, rozinek, datlí nebo švestek).
Sušené ovoce rozmixujeme (můžeme ho předem namočit), přidáme ostatní ingredience a tvoříme kuličky, které ovalujeme
v celém máku.
Jak na to?
Mák nameleme, přidáme mleté ořechy, rozmixované nebo pomleté sušené ovoce (případně předem namočené) a med.
Dobře zpracujeme rukama. Pokud je hmota příliš tuhá, můžeme přidat sušené ovoce a med, pokud naopak moc řídká, přisypeme mák nebo ořechy. Z těsta tvoříme kuličky, které ovalujeme v celém máku.
Dobře zpracujeme rukama. Pokud je hmota příliš tuhá, můžeme přidat sušené ovoce a med, pokud naopak moc řídká, přisypeme mák nebo ořechy. Z těsta tvoříme kuličky, které ovalujeme v celém máku.
Nesmíme však zapomenout na to, že pokud sušené ovoce předem namočíme, bude se nám lépe mixovat, ale kuličky budou mít kratší trvanlivost. V tomto případě je také raději zabalíme do papírového sáčku než např. do celofánu.
Pokud máme k dispozici různé
druhy máku, můžeme vytvořit krásnou paletu barev tak, jak ji připravila pro
vernisáž výstavy Mák paní Marcela Šimečková. My jsme použili na našich dílnách
mák modrý a bílý.
Krásné Vánoce
a tolik radosti a hojnosti
jako je zrnek máku!
Přátelé, makové kuličky se staly hitem těchto Vánoc. Přiznávám, že jsem sušené datle přes noc namočila do metaxy. Bílý mák na obalení jsem nahradila mletými ořechy. Velmi děkuji za recept a přeji všem veselé Vánoce!
OdpovědětVymazatTaké moc děkujeme i za nové typy. Recept je tak jednoduchý, že různé variace a obměny se přímo nabízí. Například můžeme část ořechů nahradit semínky (slunečnicovými, dýňovými, sezamovými apod.) Stejně tak místo bílého máku můžeme použít např. bílý sezam.
VymazatMáme ještě jeden postřeh. Zkoušeli jsme trvanlivost kuliček v případě namočeného sušeného ovoce a vydržely bez problému 14 dní při pokojové teplotě, ovšem volně na vzduchu.
OdpovědětVymazat