9. prosince 2019

Makové kuličky s receptem a vánočním přáním

Po úspěchu během letošní výstavy Mák, bychom Vám rádi nabídli zdravou pochoutku na vánoční stůl. Vyzkoušejte nepečené makové kuličky. 
Podle tradice by neměl mák na štědrovečerním stole chybět. Přinese do Vaší domácnosti hojnost a plodnost! Makové kuličky navíc zvládnete vyrobit i na poslední chvíli. Jak jsme si sami ověřili, jsou nejen velice rychlé a jednoduché, ale i moc dobré. Můžete je využít i jako malý vánoční dárek plný zdraví a hojnosti. Pro tento případ jsme pro Vás připravili ke stažení kartičku s přáním a receptem. Kuličky jsou přirozeně bezlepkové a potěšíte jimi i milovníky raw stravy.


Mák na štědrovečerním stole
Na vánočním stole našich předků nesměl mák chybět. Byl příslibem plodnosti a hojnosti v následujícím roce (aby všeho bylo tolik, jako zrnek máku). Byl sice spojován také se spánkem a smrtí, ale i se znovuzrozením a ochranou před nečistými silami.

Kuličky plné zdraví
Kuličky jsou doslova plné zdraví. Mák je bohatý především na tuky, ale vyniká také velkým podílem bílkovin, nechybí vitaminy, minerální látky a vláknina. Významný je vysoký obsah vápníku, hořčíku a železa, vitamínu E, B1, B3, B5, esenciálních mastných kyselin a dalších zdraví prospěšných látek.
Jeho konzumace je doporučována pro zdravé kosti a zuby, jako prevence osteoporózy, kardiovaskulárních a nádorových onemocnění i dalších civilizačních chorob. Pomůže nám zlepšit paměť, stav nehtů, vlasů i pokožky. Doporučuje se při migrénách, revmatu, vysokém krevním tlaku, vysoké hladině cholesterolu, stresu, únavě a depresi.

Makové kuličky – recept
1 hrnek mletého máku, ½ hrnku mletých libovolných ořechů (vlašských, lískových, mandlí, buráků apod.), 3 polévkové lžíce medu, 1/3 hrnku sušeného ovoce (fíků, rozinek, datlí nebo švestek).
Sušené ovoce rozmixujeme (můžeme ho předem namočit), přidáme ostatní ingredience a tvoříme kuličky, které ovalujeme v celém máku.

Jak na to?
Mák nameleme, přidáme mleté ořechy, rozmixované nebo pomleté sušené ovoce (případně předem namočené) a med.


Dobře zpracujeme rukama. Pokud je hmota příliš tuhá, můžeme přidat sušené ovoce a med, pokud naopak moc řídká, přisypeme mák nebo ořechy. Z těsta tvoříme kuličky, které ovalujeme v celém máku.


Nesmíme však zapomenout na to, že pokud sušené ovoce předem namočíme, bude se nám lépe mixovat, ale kuličky budou mít kratší trvanlivost. V tomto případě je také raději zabalíme do papírového sáčku než např. do celofánu.
Pokud máme k dispozici různé druhy máku, můžeme vytvořit krásnou paletu barev tak, jak ji připravila pro vernisáž výstavy Mák paní Marcela Šimečková. My jsme použili na našich dílnách mák modrý a bílý. 



Krásné Vánoce

a tolik radosti a hojnosti

jako je zrnek máku!

přeje Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně
 

3 komentáře:

  1. Přátelé, makové kuličky se staly hitem těchto Vánoc. Přiznávám, že jsem sušené datle přes noc namočila do metaxy. Bílý mák na obalení jsem nahradila mletými ořechy. Velmi děkuji za recept a přeji všem veselé Vánoce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také moc děkujeme i za nové typy. Recept je tak jednoduchý, že různé variace a obměny se přímo nabízí. Například můžeme část ořechů nahradit semínky (slunečnicovými, dýňovými, sezamovými apod.) Stejně tak místo bílého máku můžeme použít např. bílý sezam.

      Vymazat
  2. Máme ještě jeden postřeh. Zkoušeli jsme trvanlivost kuliček v případě namočeného sušeného ovoce a vydržely bez problému 14 dní při pokojové teplotě, ovšem volně na vzduchu.

    OdpovědětVymazat