20. února 2020

Domácí zubní pasta

Na naší poslední dílně, kde jsme se věnovali domácí přírodní kosmetice, jsme si připravili i zdravou zubní pastu. Nyní na ni přinášíme recept, který nám poskytla lektorka dílny paní Kateřina Podzemná.


Co budeme na domácí zubní pastu potřebovat?

bílý jíl                       6 polévkových lžic
uhličitan vápenatý     1 zarovnaná polévková lžíce
xylitol                       1 zarovnaná polévková lžíce
voda                         asi 6 až 8 polévkových lžic vody dle požadované konzistence pasty
kokosový olej           1 čajová lžička
Cosgard                   5 kapek
esenciální olej          5 kapek

Jak na to?

Nejdříve smícháme všechny sypké přísady. Pak postupně přidáváme vodu a mícháme, až dosáhneme potřebné konzistence pasty. Poté vmícháme kokosový olej a nakonec nakapeme silici a konzervant Cosguard.
Pokud se nám zdá pasta příliš tuhá, přidáme vodu, pokud je naopak moc řídká, můžeme ji zahustit jílem.


K jednotlivým ingrediencím

Bílý jíl (bílý kaolin) – přírodní čisticí prostředek, má antibakteriální a protizánětlivé účinky, je skvělým základem zubních past, jemně obrušuje zuby a neutralizuje kyselost v ústech.

Cosgard – ekologicky bezpečný syntetický konzervant schválený pro použití při výrobě BIO kosmetiky, antibakteriální a protiplísňový. Chrání všechny přípravky obsahující vodu, ty pak mají velmi dobrou stabilitu a vydrží při pokojové teplotě až 6 měsíců.

Uhličitan vápenatý (plavená křída) – používá se do zubních past jako jemné brusivo a leštidlo, snižuje kyselé prostředí v ústech.

Xylitol vynikající prostředek do zubních past, dodá příjemnou chuť a navíc je velice prospěšný pro zdraví ústní dutiny. Pomáhá bránit rozvoji zubního kazu, zamezuje vytváření zubního plaku, zvyšuje produkci slin, čímž napomáhá opravování poškozené zubní skloviny.

Kokosový olej – má blahodárný vliv na zuby, působí proti bakteriím, které způsobují zápach z úst, zubní kaz a onemocnění dásní. Dokáže snížit množství zubního plaku na zubech a pomáhá léčit zánět dásní. 

Esenciální oleje – esenciální éterické oleje dodávají svěží dech a mají antimikrobiální účinky.

Jaké esenciální oleje jsou vhodné do zubní pasty?

Hřebíček – hřebíčkový olej působí protizánětlivě, pomáhá tlumit bolest zubů, je známý pro své antiseptické účinky. Přidává se do přípravků pro ústní a intimní hygienu. Vzhledem k silně dráždivým účinkům se silice používá pouze v malých koncentracích.

Máta peprnátento olej stimuluje a osvěžuje, je známý pro své stahující, povzbuzující a antiseptické účinky. Přidává se do přípravků pro ústní hygienu a k osvěžení dechu. 

Pomeranč – osvěžuje, hubí plísně a bakterie, je oblíbený jako součást přípravků pro ústní hygienu.

Grepfruit – má stahující, antiseptické, detoxikační, posilující a osvěžující účinky.

Geránium (pelargonie) – olej má uklidňující účinky, zmírňuje bolesti nervového původu, napomáhá hojení ran, má antiseptické účinky, používá se na opary a afty, stahuje, dezodoruje. Účinný v péči o vlasy a ústní dutinu.

Kajeput (cajeput) – tento éterický olej má antibakteriální a protiplísňové účinky. Pro blahodárné působení na záněty dutiny ústní a paradentózu bývá součástí přípravků pro ústní hygienu. 

Eukalyptus – má antibakteriální, uklidňu­jící, hojivé a deodorační účinky, přidává se do přípravků pro ústní hygienu. Chladí, prokrvuje, stimuluje.

Tea tree – olej je vhodný na ústní infekce a zánět dásní. 

Kde pořídíme potřebné ingredience?
 
Bílý jíl, uhličitan vápenatý a konzervant Cosgard  seženeme např. v internetových obchodech se zaměřením na výrobu domácí kosmetiky. My jsme je zakoupili na https://eshop.ekokoza.cz/cs/. Zde si vyberete i xylitol, kokosový olej a esenciální oleje. Tyto suroviny ale většinou pořídíte i v prodejnách zdravé výživy.

Co ještě můžeme do pasty přidat?

Do své zubní pasty můžeme přidat další ingredience. Vše záleží na našich preferencích, případně potížích, se kterými se v ústní dutině potýkáme.

My jsme do jedné varianty pasty přidali čajovou lžičku mletého hřebíčku a do druhé 4 rozdrcené tablety aktivního uhlí.

Aktivní uhlí (můžeme použit uhlí v tabletách z lékárny) – čisticí prostředek, odstraňuje nečistoty a škodliviny, zlepšuje bělicí účinek pasty, pomáhá odstranit ze zubů usazené pigmenty a skvrny způsobené vínem, kávou apod. Dokáže také omezit množství kyselého plaku.

Mletý hřebíček – desinfekční, tlumí citlivost a bolestivost zubů, působí antibakteriálně a preventivně proti vzniku paradentózy a zubního kazu. 

Mletá skořice – desinfekční, má široké antibiotické spektrum, působí preventivně proti zánětu dásní.

Propolisová tinktura – včelí propolis má antibakteriální a hojivé účinky. Přispívá k potlačení zánětů, krvácivosti dásní a parodentózy, hojí sliznice dutiny ústní. 

Nálev či odvar z bylin
Místo vody můžeme do pasty použít bylinný nálev, v případě kořenů či kůry odvar.
Nálev – polévkovou lžíci bylin přelijeme 150 ml vařící vody, necháme zakryté alespoň 15 minut luhovat, pak přecedíme a vychladlé použijeme do zubní pasty.
Odvar – polévkovou lžíci bylin přelijeme 150 ml studené vody, přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Necháme zakryté ještě 15 minut luhovat, pak přecedíme a vychladlé použijeme do zubní pasty.

Rostliny vhodné pro péči o dutinu ústní

Hřebíčkovec kořenný (hřebíček) – desinfekční, tlumí citlivost a bolestivost zubů, působí antibakteriálně a preventivně proti vzniku paradentózy a zubního kazu. Nálev připravíme z celých hřebíčků. 

Máta peprná – má antiseptické vlastnosti, pomáhá při zánětu dásní a zápachu z úst, můžeme ji kombinovat s heřmánkem a šalvějí. 

Třezalka tečkovaná – působí jako antibiotikum, je protizánětlivá, má pozitivní vliv na stav dásní.

Řebříček obecný – má stahující, desinfekční účinky, tlumí krvácení, užívá se na zanícenou ústní dutinu.

Šalvěj lékařská – má antibiotické působení, pomáhá při paradentóze, zánětech v ústní dutině a zápachu v ústech.

Mochna nátržník – odvar z oddenku užíváme pro zpevnění dásní, má antibiotické a protizánětlivé účinky, tlumí krvácení.

Sporýš lékařský – protizánětlivý, prevence zubního kazu.

Kuklík městský – nálev z oddenku má stahující a desinfekční účinky, působí proti krvácení dásní.

Ořešák královský, list – léčí záněty v dutině ústní.

Olše lepkavá, list – posiluje dásně.

Dubová kůra – odvar léčí záněty v ústní dutině, krvácení dásní a paradentózu.

Zdroje
Jiří Janča, Josef A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin 1-7.

Ilustrace
Kohl, F. G.: Die officinellen Pflanzen der Pharmacopoea Germanica für Pharmaceuten und Mediciner. Leipzig, J. A. Barth, 1895.


Žádné komentáře:

Okomentovat