S touto
rostlinou jste se už určitě setkali. Ptačinec žabinec (Stellaria
media) – neboli ptačinec
prostřední či žabinec obecný – je opravdu hojný. Mladá nať je známá jako chutná divoká
zelenina, která je k dispozici téměř celoročně. Žabinec je totiž velmi
odolný zimě a kvete skoro po celý rok. Je vhodný především jako salátová
zelenina, ale můžeme ho přidávat do polévek, pomazánek nebo z něj udělat pesto. Využijem ho také podobně jako listový
špenát na těstoviny, do omelet či populárních smoothie. My jsme z ptačince připravili omeletu se salátem.
Jak žabinec poznáme?
Ptačinec
žabinec je jednoletá rostlina s křehkou poléhavou lodyhou živě zelené barvy. Má
drobnější vejčité lístky, které jsou na konci zašpičatělé. Na lodyze vyrůstají vstřícně
(naproti sobě). Horní listy jsou přisedlé, dolní s delším řapíkem. Drobné květy vyrůstají na stopkách. Bělavá koruna květu bývá
kratší než zelený kalich a někdy může dokonce chybět.
Kde roste?
Žabinec je
běžným plevelem na polích a v zahradách, najdeme ho i v parcích,
sadech, rozvolněných trávnících i dalších
plochách silně ovlivněných člověkem (okrajích cest, rumištích, úhorech,
kompostech apod.). Setkáme se s ním na celém našem území.
Čím
nám prospívá?
Žabinec je nejhodnotnější v čerstvém stavu.
Obsahuje vitamín C a E, minerální látky –
draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo a křemík (ten je důležitý
pro dobrý růst vlasů a nehtů).
Rostlina má
mírně močopudné účinky. Používá se do čistících kůr, které zlepšují také stav
kožních onemocnění včetně lupenky. Blahodárně působí na trávení i onemocnění
dýchacích cest. Uvolňuje hleny a podporuje vykašlávání. V lidovém léčitelství
se uplatňuje především čerstvá bylina. Vnitřně ve formě šťávy z pomleté natě,
zevně jako kašovité obklady na revmatizmus a kožní problémy.
U ptačince
žabince nebyly zjištěny žádné nežádoucí účinky ani kontraindikace.
Ptačincová
omeleta
Přinášíme
typ, jak využít žabinec v kuchyni a tím obohatit jídelníček o zdravou a
hodnotnou potravinu. Omeletu můžeme servírovat jako vydatnou snídani, večeři či
lehký oběd.
Co budeme
na omeletu potřebovat?
hrst pokrájené
nati ptačince
2 vejce
2 vejce
2 lžíce
nastrouhaného parmazánu (případně jiného tvrdého sýra)
1 menší
cibule
sůl, pepř
sůl, pepř
Jak na to?
Rozšleháme vajíčka, osolíme, opepříme, přidáme nastrouhaný sýr a ptačinec. Dobře promícháme, vylijeme na rozpálenou pánev s trochou tuku a na mírném ohni připravíme klasickou omeletu. Tu můžeme na talíři dozdobit pokrájenou cibulkou a kousky ptačince.
Omeletu podáváme
s chlebem nebo bramborami. My doporučujeme jako přílohu rychlý ptačincový
salát.
Ptačincový salát
Nať ptačince
natrháme, zakápneme olivovým olejem a balsamikovým octem. Můžeme přidat
pokrájená sušená rajčata a květy hluchavky nachové. Tento druh hluchavky najdeme
kvést i v zimě. Čerstvé květy pokrm nejen zkrášlí, ale také dodají cenné
flavonoidy. Tyto látky s výraznými antioxidačními účinky jsou
nepostradatelné v prevenci proti nemocem, podporují tvorbu kolagenu a chrání
pružnost cév.
Hluchavka nachová (Lamium purpureum) je běžným plevelem zahrad a polí, roste i v trávnících a na rumištích. Kvetoucí ji můžeme nelézt i v zimě. |
Zdroje:
Jiří
Janča, Josef A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin 4
Helena
Vlašínová a kol.: Abeceda přírodní zahrady https://www.veronica.cz/abeceda-prirodni-zahrady
Ilustrace:
Elinor
Frances Vallentin, Enid Mary Cotton (1921): Illustrations of the
flowering plants and ferns of the Falkland Islands. https://archive.org/details/illustrationsoff00mrse/page/n63?x=9&y=26
Žádné komentáře:
Okomentovat