23. února 2021

Hořčíkový „olej“


Recept z naší dílny pro doplnění hořčíku do organismu.

Na dílně věnované přírodní kosmetice návštěvnice projevily zájem o tzv. hořčíkový olej. Proto jsme si ho hned na té následující společně vyrobili a nyní přinášíme návod.

Hořčík v našem těle
Hořčík (magnesium, Mg) je pro naše tělo jedním z nejdůležitějších minerálů. Je nezbytný pro zdraví mozku i správnou činnost nervové soustavy a svalů. Ovlivňuje naši psychiku a energetický metabolismus, přispívá k udržení dobrého stavu zubů a kostí.
Jeho nedostatkem však trpí většina dnešní populace. Tento stav se může projevovat svalovými křečemi, únavou, bolestmi hlavy až migrénami, PMS, podrážděností, depresemi, nespavostí atd. Nedostatek hořčíku má významný vliv také u cukrovky, Alzheimerovy choroby, osteoporózy, deficitů dalších prvků, jejichž vstřebávání souvisí s hladinou hořčíku v těle.
Hořčík nám pomůže také k hlubšímu spánku, k nižší hladině cholesterolu, nižšímu krevnímu tlaku, silnějšímu srdci, budeme se cítit méně unavení, méně v napětí a úzkosti.

Které z potravin obsahují nejvíce hořčíku?
Dýňová semena, pšeničné otruby, kakao, mák, slunečnicová a sezamová semena, ořechy, pohanka, jako zdroj hořčíku je doporučovaná i zelená listová zelenina, luštěniny a klíčky (např. naklíčená slunečnice či vojtěška), doporučují se také dýně, fíky a mořské řasy.

Hořčík a byliny
Z bylin jsou vhodné pro doplnění hořčíku např. lékořice, kopřiva, ptačinec žabinec, kořen lopuchu a proskurníku, přeslička, šalvěj, listy maliníku, jetel luční, kozlík, mladé listy pampelišky, petrželová nať, pupalka, máta. Můžeme z nich připravovat čaje, bylinné octy a využívat je v kuchyni či si s nimi zpestřovat jídelníček.   

Jak hořčík vhodně doplnit
Většina preparátů, které jsou nabízeny v lékárnách pro doplnění hořčíku formou tablet, kapek či prášku, obsahuje magnesium oxid (oxid hořečnatý). Ten se však v těle špatně vstřebává a nepatří tak mezi efektivní formy příjmu hořčíku. Velmi vhodným způsobem optimalizace hladiny hořčíku v těle je jeho příjem přes pokožku.

Hořčíkový „olej“
Nejvhodnější volbou pro příjem hořčíku přes pokožku je chlorid hořečnatý.  Ten obsahuje asi 12% hořčíku, pomáhá také zlepšit funkci ledvin a zvyšuje látkovou výměnu. Používáme ho pouze v potravinářské nebo farmaceutické kvalitě (nabízí ho např. Fichema ) a můžeme si z něj jednoduše připravit tzv. hořčíkový „olej“. Jde o mírně olejovitou emulzi, která vznikne po jeho rozpuštění ve vodě.

40 ml destilovaná voda
20 g chlorid hořečnatý (např. Fichema.cz)

Chlorid nasypeme do vody a zamícháme. Po rozpuštění použijeme k potírání nebo naplníme do lahvičky s rozprašovačem. Nanášíme na lýtka a stehna. Vyhneme se sliznicím, genitáliím a obličeji. Po aplikaci může nastat jemné štípání a mravenčení, z toho však nemusíme mít obavy. Necháme působit 20 minut a pak osprchujeme. Pokud sneseme bez problémů na kůži, není třeba se sprchovat. Obvykle používáme 1x denně, ale můžete se nastříkat i během dne.  Takto by měl být hořčík doplňován 2 až 3 měsíce i déle, než se jeho hladina doplní.
Koncentraci hořčíkové oleje můžeme zvýšit až na poměr 1:2 (na jednu lžíci chloridu hořečnatého přidáme 2 lžíce vody). Koncentrovanější roztok však může na těle více štípat a mravenčit. Pokud je mravenčení moc silné, připravíme roztok slabší. Většinou se doporučuje udělat si menší množství hořčíkového oleje a pak vždy připravit čerstvý.

Hořčíková koupel
Chlorid hořečnatý můžeme použít i jako sůl do koupele. V koupeli se doporučuje rozpustit  1až 2 hrnky. Koupel připravíme o teplotě 37°C a zůstaneme v ní 20 minut. Kromě doplnění hořčíku koupel také zklidňuje pleť, pomáhají snížit svalové napětí a únavu.

Pokud vás zajímají podrobnější informace o vhodných formách doplnění hořčíku, můžete je nalézt např. na stránkách Svět Non Toxic.  https://svetnontoxic.org/magnesium

Zdroje a odkazy:
formy hořčíku a vhodné způsoby jeho suplementace
https://svetnontoxic.org/magnesium
hořčík v potravinách
http://www.prvky.com/horcik-v-potravinach.html#potraviny
https://www.nutridatabaze.cz/vyhledavani-potravin/podle-nutrientu/?id=31
chlorid hořečnatý
https://fichema.cz/chlorid-horecnaty-hexahydrat-pharma/907-chlorid-horecnaty-hexahydrat-pharma-400-g-mgcl2-8592861086030.html

Fotografie:
Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně

2 komentáře:

  1. Máme další typ na využití hořčíkového oleje. Pro posílení zdraví zubů a jejich mineralizaci stačí nastříkat hořčíkový olej na zuby a vyčistit je kartáčkem.

    OdpovědětVymazat
  2. Hořčíkový olej je velmi vhodný také pro sportovce a osoby vykonávající fyzicky náročnou práci. U nich totiž hrozí větší riziko nedostatku hořčíku. Výhodou hořčíkového oleje je možnost aplikace přímo v místech potíží. Toho využijí zvláště sportovci, kteří často trpí křečemi určité svalové skupiny. Hořčík celkově podporuje svalové funkce a tvorbu svalové hmoty.

    OdpovědětVymazat