Jasan je nádherný statný strom, který má rád vlhké půdy. Proto ho najdeme poblíž vodních toků, roste v lužních a suťových lesích a na svahových prameništích. Často je také náletovou dřevinou.
Jasan je statný strom, který má složené listy. Plody jsou křídlaté nažky. |
Jak poznáme jasan bez listů?
Mladé stromy
mají hladkou šedou kůru, starší pak kůru mělce podélně rozbrázděnou.
Jasan se
olisťuje později než ostatní listnáče, nejdříve vyraší květy a až později listy. Poznáme ho bezpečně podle výrazných černých pupenů, které při rozvíjení postupně mění barvu
na olivově zelenou. Na větvičkách stojí pupeny vstřícně (naproti sobě) nebo
šikmovstřícně. Koncový pupen je čtyřhranný (krytý 4
šupinami).
Jasanové pupeny jsou výrazné, černé. Nejdříve vyráží květy. Rozvíjející se pupeny mají olivově zelenou barvu. Kůra starších stromů je jemně podélně rozbrázděná. |
S čím nám mohou jasanové pupeny
pomoci?
Pupeny
jasanu příznivě ovlivňují stav a funkci kloubů. Využívají se především jako
výborný lék na dnu, protože snižují hladinu kyseliny močové v krvi, ale
působí i protirevmaticky a pomáhají udržovat normální krevní tlak. Jsou
skvělým drenážním prostředkem, který čistí náš organismus.
Jasan je však
pro protivirové působení doporučován také při chřipce a jiných virózách.
Jak připravíme výtažek z pupenů?
Pupeny sbíráme
nejlépe těsně před rozvitím nebo v prvních okamžicích rozvíjení.
Postupujeme šetrně, sbíráme vždy několik pupenů z jedné rostliny a
nesbíráme pupeny vrcholové. Nejvhodnější je využít čerstvě ořezaných nebo
pokácených stromů. Pro přípravu výsledného výtažku nám postačí poměrně malé
množství pupenů.
Čerstvé pupeny podrtíme a zalijeme směsí 80% lihu a glycerinu v poměru 1:1. Pokud nemáte k dispozici tak koncentrovaný alkohol, můžete, tak jako my, použít 50% domácí slivovici. Ta se zředí glycerinem v poměru 24 dílů alkoholu k 1 dílu glycerinu (podrobnější informace o přípravě lihoglycerinu z alkoholu různé koncentrace najdete např. v knize J. A. Zentricha Gemoterapie).
Na 1 hmotnostní díl pupenů použijeme 14 hmotnostních dílů lihoglycerinu. Necháme luhovat při pokojové teplotě 3 týdny, 1x denně protřepeme. Pak scedíme a naředíme 40% alkoholem. Na 1 díl výluhu připadne 9 dílů alkoholu.
Doporučené dávkování
Užíváme 1
kapku na kilogram tělesné hmotnosti denně. Počet kapek rozdělíme do 2–3 dávek
(při tělesné hmotnosti 60 kg užíváme tedy 2x denně 30 kapek nebo 3x denně 20 kapek).
Více o pupenech a gemmoterapii se dozvíte také
v našich virtuálních atlasech: Atlas
pupenů/ stromy a Atlas
pupenů/keře.
Zdroje
J. A. Zentrich: Gemmoterapie
J. Podhorná: Byliny léčí
Foto: fotoarchiv Muzea jihovýchodní Moravy ve
Zlíně
Kresby: Magda Bábková Hrochová
Kresby: Magda Bábková Hrochová
Žádné komentáře:
Okomentovat