Pesto de
Italiano Ninusino Armandi
3 hrsti bylinek (např. napůl petržel a
bršlice)
3 lžíce rozinek
6 lžic slunečnicových semínek (mezi slunečnice
je možné přidat trochu lískových oříšků nebo mandlí,
které můžeme předem namočit)
1 až 3 stroužky česneku (pokud použijete medvědí
česnek, tak uberte)
3 lžíce nastrouhaného parmezánu
1 dcl olivového oleje
půl lžičky soli
Směs rozmixujeme (já
mixuju na 3x) a pokud je moc hustá či málo slaná, doladíme ji přilitím oleje a dosolením.
Pokud pesto skladujete delší dobu, je dobré ho i ve skleničce zalít olejem, tak
aby bylo potopené, u nás se ale uvedené množství do pár dní sní a v
lednici vydrží i bez „zálévání".
Používám hlavně na
topinky, při konečném servírování hustých polévek, na salát. Zkoušela jsem ho i
do těstovin. Pokud se zdá moc husté, doporučuji směs těstovin a pesta doředit kapkou
vařící vody. Navrch můžeme ještě přidat třeba parmezán.
Dobrou chuť a hodně
zdraví!
Nina
Nekonečné variace na téma pesto!
Pesto je
skvělé v tom, že ho můžeme dle chuti a aktuální nabídky obměňovat. Z bylin
lze použít například bršlici, česnáček, medvědí česnek, ptačinec žabinec, kopřivy,
nať petržele, koriandru, libeček, listy ředkviček, rukolu, bazalku,
lichořeřišnici apod. Můžeme využít i popenec, šalvěj, tymián či dobromysl, ale
ty použijeme spíše v menším poměru.
Ze semen a
ořechů se hodí slunečnicová i dýňová semena, mandle, vlašské, lískové či piniové
ořechy.
Olivový
olej je možné nahradit z části nebo úplně třeba slunečnicovým a rozinky vyměnit
za sušená rajčata či černé olivy.
My jsme do našeho pesta použili ve stejném poměru bršlici a libeček, doplnili jsme je lístky a vršky česnáčku. |
Pesta je nejlépe využít čerstvá, vydrží však i
krátkodobější skladování v chladu, zalitá vrstvou oleje.
Jsou skvělá
na čerstvém chlebu i topinkách, výborně doplní krémové polévky, můžeme je
využít jako přílohu k masu i zelenině a sýrům, použít na těstoviny či
saláty apod.
Čerstvý domácí chléb s pestem, doplněno květy hluchavky bílé a jazykovitými květy pampelišky. Topinamburová krémová polévka s pestem. |
Já jsem teď nedávno zkoušela dát přímo do domácího chleba bazalku a italské bylinky a udělat takovou falešnou focacciu. Nechutnalo to špatně. Sice to asi nebylo jako z profi pekárny, ale na druhou stranu se to jíst dalo. Mělo to hodně ovoněnou chuť, ztratila se trochu chuť těsta. A dávala jsem kromě bazalky i libeček, rozmarýn a petrželku. :)
OdpovědětVymazat